ye-logo.v1.2

Чи буде продовження «Монологів війни» у Хмельницькому

Культура 1646
Жінки зі сцени розповіли про свої біль, втрату та любов
Жінки зі сцени розповіли про свої біль, втрату та любов. Фото: з архіву

Театралізований проєкт, в якому персонажі розповідають реальні історії про війну, хочуть зробити постійним.

Нещодавно у Хмельницькому відбулася прем’єра вистави-сповіді «Монологи війни. Жінки». Свої історії розповіли шість жінок, життя яких назавжди змінила війна: дружина загиблого на війні офіцера, матір, яка втратила на війні свого сина, сестра, яка через війну залишились без брата, двоє волонтерок та колишня військова, учасниця АТО і ООС. Це була друга вистава у рамках проєкту. Вперше «Монологи війни» прозвучали минулого року. Тоді героями вистави стали чоловіки-військовослужбовці, які поділилися з хмельничанами своїми спогадами про війну.

Основними цілями вистави стала арт-терапія для учасників дійства та актуалізація уваги суспільства на темі війни. Після прем’єри жіночих монологів кілька керівників навчальних закладів вже звернулися до режисерів із проханням показати виставу їх вихованцям. Тож, як зазначив автор ідеї та головний режисер проєкту Володимир Павловський, під час наступних показів основними глядачами має стати молодь.

«Такі заходи мають неабияке патріотичне виховання. Це мають подивитися школярі та студенти. Ми думаємо, як все організувати, департамент освіти має допомогти. Для школярів виставу скоротимо. Виберемо найкраще з монологів, не всі музичні номери будуть», - говорить він.

Про те, на скільки важливо реалізовувати подібні проєкти, розповіла колишня військова, учасниця «Монологів війни» Оксана Анодіна: «Ми брали участь у постановках, але не чули монологів одна одної. Не репетиціях ми ходили по сцені, робили те, що нам говорили. Але коли ми всі зустрілися на записі монологів для телебачення, коли я побачила, як оператори, звукорежисери просто відверталися. Один з них сів, спустив ноги зі сцени і закрив обличчя. Я тільки можу уявити, що він думав і відчував. Тоді я зрозуміла, що це треба не просто доносити, а кричати, що війна в нас триває. Гинуть люди, наші рідні. Страшно, коли це розуміють тільки ті, кого безпосередньо стосується ситуація. А інші, як жили, так і живуть. Такі проєкти не можна закривати, треба кричати через сльози, через почуття, щоб люди чули».

Автори проєкту планують зробити «Монологи» постійними. Вже наступного року хмельничани побачать нову виставу в рамках проєкту. Хто буде героями того дійства – говорити ще зарано. Однак режисери вирішили змінити формат вистави.

«У майбутньому не хочеться, щоб були повтори. Хочеться вийти на інші форми, може приєднати рок-гурт з поезією про війну, з хореографією, пластикою. Або взагалі зробити інший проєкт з «діалогами війни», - додає Володимир Павловський.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую