ye-logo.v1.2

Самчиківський розпис: вчимося малювати з майстром (ФОТО+ВІДЕО)

Культура 20871
Віктор Раковський, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, береже і популяризує це мистецтво
Віктор Раковський, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, береже і популяризує це мистецтво. Фото: з архіву Віктора Раковського

Поетапна розмальовка декоративної композиції.

Карантин, пов’язаний з поширенням коронавірусу, змусив нас сидіти по своїх домівках та якомога рідше виходити з дому. Отож, в багатьох з’являється питання: як урізноманітнити свій вільний час та чим цікавим зайняти дітей. В нагоді стають кіно, мультики, оклайн-вистави. Сьогодні ж, сайт «Є» пропонує навчитися малювати разом з майстром самчиківського розпису Віктором Раковським.

Загадковий та неповторний, яскравий та самобутній, віднайдений та відроджений самчиківський розпис не перестає дивувати поціновувачів народної творчості, підкорюючи все нові мистецькі проекти. «Самчиківка» є на календарях, на писанках, на стінах в соціальних закладах, на футболках та дитячих малюнках, в мистецьких проектах, майстер-класах та арт-турах… Тож чому б не створити картину з самчиківським розписом у себе вдома?

Віктор Раковський, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, талановитий майстер самчиківського розпису, один з тих, хто береже і популяризує це мистецтво, пропонує читачами «Є» невеличкий поетапний майстерклас з малювання, а також відеоуроки самчиківського розпису. Папір, олівці та фарби, трішечки терпіння і у вас все вийде, запевняє Віктор Раковський.

Нагадаємо, що Самчиківський розпис має свої особливості: чисті локальні кольори без напівтонів, але узгоджені між собою, крупні форми, зубці, безконечники. Червона, синя, зелена, жовта – ось головні кольори, що лежать в основі цього розпису. Додатково використовуються також чорна, коричнева, рожева, фіолетова фарби. Чорний додається для підкреслення орнаменту та підсилення інших кольорів.

Поетапна розмальовка декоративної композиції в самчиківському розписі «Мишка – мандрівниця».

«Пропоную поетапну розмальовку декоративної композиції в самчиківському розписі «Мишка – мандрівниця». Її виконала моя учениця Тетяна Гордєєва з міста Бровари Київської області за моїм ескізом.
Мандрівниця-мишка
Зранку тишком-нишком
Стала мандрувати,
Маків цвіт шукати.
Назва композиції та віршик Тетянин. Його можна використати як початок казки і запропонувати дітям продовжити її», - каже Віктор Раковський. Отож, придумуємо казку та малюємо.

1. Спочатку малюнок наносимо олівцем

 

 2. Починаємо розмальовувати з найсвітлішого кольору - жовтого.

3. Наступні кольори - вохра, помаранчевий.

4. Продовжуємо червоним.

5. Далі використаємо палітру зелених кольорів: спочатку зелений світлий...

6. ...а потім зелений темний

7. Коричневим кольором підкреслюємо темніші тіньові місця.

8. Завершуємо композицію гамою кольорів: сірий світлий, сірий, чорний. Отож, спочатку світлий сірий...

 9. Потім темний сірий...

10. І насамкінець - чорний. Композицію завершено!

Також ви можете подивитися майстерклас з Самчиківського розпису на відео та створити свій шедевр.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую