ye-logo.v1.2

Музей Островського став Музеєм пропаганди: облрада декомунізувала стару назву

Культура 15064
За перейменування проголосувало 46 обласних обранців
За перейменування проголосувало 46 обласних обранців. Фото: Володимира Гординського

За таке рішення проголосувала більшість зареєстрованих депутатів.

Сьогодні, 28 березня, депутати Хмельницької обласної ради прийняли рішення перейменувати літературно-меморіальний музей Миколи Олексійовича Островського. Відтепер він називатиметься Музеєм пропаганди. Втім, не всі депутати облради погодилися на таке перейменування.

Ще восени минулого року Міністерство юстиції України визнало, що найменування комунального закладу «Обласний літературно-меморіальний музей М. О. Островського» не відповідає вимогам закону про декомунізацію. Тому на Хмельниччині напрацьовували нову назву та концепцію цього музею.

За словами начальника юридичного відділу виконавчого апарату Хмельницької обласної ради Сергія Цица, громадські обговорення щодо перейменування цього музею тривали два місяці. Й 16 березня була сформована готова назва — «Музей пропаганди». Вона також отримала погодження з Міністерством юстиції України та Інститутом національної пам’яті.

«Тому підстав для відмови у перейменуванні немає. Крім того, в статуті музею буде визначено, в якому напрямку працюватиме цей заклад культури», — зазначив Сергій Циц.

Деякі депутати обласної ради висловили підтримку такому рішенню. На їх погляд, це вбереже музей та його приміщення.

«Якщо ми не змінимо назву, музей закриють. Відтак ми можемо втратити його унікальну будівлю, яка внесена у каталоги ЮНЕСКО, — каже депутатка облради Тетяна Василик. — До того ж, нову назву підтримали шепетівчани».

Втім, таку думку поділяли не всі депутати. Так, Іван Гладуняк вважає, що назва «Музей пропаганди» не зрозуміла й несе негативне забарвлення. А депутат Юрій Смаль переконував колег, що заклад потрібно не лише перейменувати, а й кардинально змінити його концепцію. Наприклад, перетворити у краєзнавчий музей.

«Якщо ми просто зараз змінимо назву музею, експозиція залишиться та ж. Натомість, вона має відповідати сучасним реаліям України, її боротьбі за незалежність. По-друге, потрібно демонтувати пам’ятник Миколі Островському, який стоїть на його території», — наголосив Юрій Смаль.

У результаті його пропозицію депутати не підтримали. Більшість все ж вирішила перейменувати літературно-меморіальний музей Миколи Олексійовича Островського на Музей пропаганди. З 60-и зареєстрованих депутатів облради «за» проголосували 46, «проти» — вісім, «утрималося» — чотири й двоє не голосували.

Читайте також: Де лікуватимуть жителів Хмельниччини, які захворіють на коронавірус

Коментарі:

Я 01.04.2020 19:05

віталій українець у читачів ти викликаєш блювотину ти напевне свободівець, а у раду верховну твоя партія не пройшла , думаю ти зрозумів як таким як ти люди довіряють, прочитай книжку земляка для початку

Віталій Українець 31.03.2020 17:52

правильно переіменували. книга Як гартувалась сталь-у мене викликае блювотну реакцію!

Адміністратор 29.03.2020 12:22

Я 29.03.2020 10:52 Дякуємо за пояснення, що саме мали на увазі

Я 29.03.2020 10:52

Редактую: маю на увазі повернути у кримінальний кодекс України "розстрільну" статтю, та Верховна Рада щоб прийняла закон який би дозволив розстрілювати тих чиновників та депутатів які пограбували і грабують країну, тільки закон ось це малось на увазі у попередньому відгуку.Якщо ви не підтримуєте моб точку зору то вибачайте, але більшість людей зі мною солідарні у цьому питанні.

Адміністратор 29.03.2020 10:10

Я 28.03.2020 20:45 Будь ласка відредагуйте свій коментар, який містить заклик до насилля. Інакше ми будемо вимушені його відредагувати або вилучити. Будьте толерантнішим. Дякуємо.

Я 28.03.2020 20:45

Бачучи мооорди депутатів = вони точно нічого не читали , тільки земельку їм виділи, кіоска в городі постав порішай, на шару комунальне майно приватизувати....., *** вас треба кончені депутати за грабіж країни яка належить людям. *** - відредаговано адміністратором, оскільки це може бути закликом до насилля або погразами.

Я 28.03.2020 20:41

Ну і дібіли ці депутати, вони напевне не читали " как закалялась сталь"., одним словом придурки ці депутати , що такого співвітчизника бортанули.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую