ye-logo.v1.2

Калейдоскоп хмельничанки Наталі Федоренко

Культура 5445

Дуже часто, коли потрібно підібрати якусь дрібничку для інтер'єру, буває складно знайти щось відповідне. Наприклад, світильник на приліжкову тумбу в певній колірній гамі або нічник у дитячу кімнату. Що ж робити? Брати в руки пензля і фарби...

30-річна хмельничанка Наталя Федоренко ось уже п'ять років займається художнім розписом по склу й імітацією вітражу. Роботи дівчини незвичні й неймовірно гарні, вони просто вражають своєю магією. Можна декілька годин розглядати розписані вітражі, весільні келихи і оригінальні пляшки, чашки й пивні бокали, різні вази й скляні картини... Чого тільки-но немає в колекції майстрині! Свої роботи вона любовно називає “мій калейдоскоп”. І недаремно! Всі вироби переливаються яскравими барвами, несуть потужну хвилю позитиву й зачаровують кольоровим мерехтінням. За словами Наталі, розпис по склу - захоплююче заняття, яке доступне кожному. Розписувати можна все, що завгодно - від дрібниць до великих речей. Наприклад, можна розписати скло кухонних дверей чи вікно. Гарно виглядає імітація вітражу на дзеркалі. Дівчина ніколи не використовує ескізів, а наносить малюнок безпосередньо на виріб. Дуже подобається їй інкрустація стразами Сваровські, перлинками й різними блискітками. Всі свої вироби вона виконує в єдиному варіанті й ніколи не повторюється.

«Я працюю з дивовижним, несхожим на інші, матеріалом, - каже Наталя. - Імітація вітражу - це копітка, скрупульозна й дуже складна робота, в результаті якої звичайне скло повністю змінюється. Розпис виконується спеціальними фарбами й пензлями. Самі фарби можуть бути матовими або прозорими. Підготовка скляної поверхні зводиться до її очищення від бруду та пилу, а також до знежирення. Потім наноситься контур малюнка. Коли він висохне, починають розпис фарбами. Після того, як вітражна фарба підсохне, готовий малюнок потрібно закріпити прозорим глянцевим обробним лаком для захисту. Таким чином, на розпис бокала можна витратити три дні. Адже кожне покриття має добре висохнути. Художні вітражі й просто розпис скла можуть виконуватися на кольоровому або прозорому склі, у вигляді композицій, картин, візерунків. Малюнок може заповнювати як всю поверхню скла, так і окремі його частини. Тут є де розгулятися фантазії! Розписане скло не тільки гарно й оригінально виглядає, а ще й сповнене любов'ю, позитивом і радістю”.

Наталка запевняє, що малює, скільки себе пам'ятає. Тому цілком логічно, що дівчина спочатку закінчила Хмельницьку художню школу, а згодом і Львівську академію мистецтв за фахом “Сакральне мистецтво”. Успішно займалася іконописом, брала участь і перемагала у багатьох конкурсах (художниця двічі ставала переможницею київського конкурсу “Нові імена України”). Її прізвище внесено в каталог-книгу “Українські художники сакрального малярства кінця ХХ-початку ХХІ століття”, а Наталині ікони можна знайти в приватних колекціях по всьому світі. Крім того, її знають як досвідченого золотаря. Але художниця ніколи не зупиняється на досягнутому, й постійно шукає щось нове й цікаве. Саме тому в її життя ввійшов розпис по склу. Робити справжні вітражі Наталя навчилася ще в академії, а згодом зайнялася імітацією вітражу. Зараз дівчина сама виховує однорічного синочка Дениска, а тому часу на іконопис катастрофічно не вистачає. Розпис по склу став для молодої мами порятунком. Адже, за словами майстрині, вона просто не може жити без мистецтва. Саме воно надає емоційне забарвлення її життю, дарує відчуття щастя й душевний спокій.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую