ye-logo.v1.2

Городоччани вдруге підкорювали телеекрани у програмі «Фольк-м'юзік»

Культура 3004
Фото: КВУ

«Живемо, співаючи», - кажуть учасники гурту «Золота осінь» з Яромирки Городоцького району, якому усього рік

Але його учасниці — Олена Гуцал, Ганна Федораш та Ліда Тихун — співають з дитинства. Разом виконали не одну пісню на сільських та районних святах. І лише рік тому їх оголосили як гурт «Золота осінь». Назва прижилася, а жінки цей крок сприйняли серйозно — як обов'язок збиратися разом, розспівуватися, тренуватися і радувати глядачів своєю творчістю. А виконує гурт пісні, яким сто і навіть двісті років. Слова, котрі складаються у віршовані рядочки і виливаються піснею, не мають автора, а мелодія — композитора. Пісні, що їх виконують яромирчанки, придумав народ. Працюючи біля худоби, підгортаючи картоплю та висапуючи бур'яни, український народ не скиглів та не скаржився на важку долю. Селяни любили свою працю, землю, на якій трудилися, і усю роботу супроводжували піснею. А коли після важкого дня випадала година відпочинку або ж траплялося свято, то українці вміли повеселитися. Бадьорі, ритмічні пісні, запальні танці завжди були притаманні нашому народу. Й для кожного кроку, кожної події наші предки придумували окрему пісню. На жаль, за останнє століття ми дещо з надбань втратили. Але є люди, котрі зберігають народну пісню, казку танець.

Співати заборонено

Скільки пісень зберігає їхня пам'ять — жінки навіть не здогадуються. Кажуть, можуть співати цілий день, і жодного повтору не буде. «Ми хочемо, щоб пісні звучали, щоб їх не забули, - каже Ліда Тихун. - Без пісні немає народу. Вони оберігають, допомагають пережити негаразди, покращують настрій. Деякі мають навіть магічний зміст». Але прийшов час, і народні пісні співати заборонили. Це було десь в кінці 50-х років. «Навіть у хаті співати не можна було, - згадують жінки. - Якось на весіллі почали спвати, то аж міліція приїхала. Але нашого народу так просто не здолати!».

Маршрут — на столицю

Восени городоцькі аматори вперше побували у Києві, де взяли участь у прграмі «Фольк-м'юзік». Старовинні пісні у столиці виконували гурт «Тростянка» та колектив районного будинку культури «Сонячне коло». Тоді запрошення отримали через обласне управління культури, і до столиці на передачу їздили виконавці з інших районів. Навесні цього року городоччан знову запросили на передачу з новим колективом. Начальник районного відділу культури Олег Федоров, порадившись з колегами, вирішив представити українським глядачам колектив яромирчанок. «Ми заспівали чотири пісні, - розповідає Ганна Федораш. - Олегу Миколайовичу сподобалася «Ой, як з милим розставалась». Її ми співали ща змолоду. І їїповезли до столиці. Ми давно мріяли потрапити на цю передачу, часто її переглядали і думали: «А як би нам туди потрапити?». Нарешті наша мрія збулася. Ми «віджили», ніби нам знову по 18. Але дуже хвилювалися. У інших гуртах було по 15018 чоловік. А нас — усього троє, і співаємо без музичного супроводу. Але все було добре.. Ведуча програми Оксана Пекун ні з ким не фотографувалася, лише з нами».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую