ye-logo.v1.2

Нетішинські козаки повернулися з Хортиці

Культура 4035
Разом з місцевими козаками нетішинці співали козацькі пісні
Разом з місцевими козаками нетішинці співали козацькі пісні. Фото: з архіву козаків

Нетішинський козацький полк міжнародного союзу козаків «Запорізька Січ» повернувся з Хортиці, де проводилася тризна за загиблими козаками

Як зазначив отаман нетішинського осередку Олександр Грицаєнко, саме наші козаки другий рік поспіль під час тризни удостоїлися честі опустити у води Дніпра поминальний хрест. «Навіть одному з козаків – уряднику Віталію Томчуку – довелося пірнати у воду та відпливати з хрестом далеко від берега, аби його хвилями не прибило назад. Після тризни на усіх чекав поминальний обід. А потім – чимало вільного часу», – розповідає пан Грицаєнко. За словами отамана, цьогоріч козаки вирішили взяти з собою на історичну батьківщину козацтва ще й джурів, аби ті самі змогли подивитися на те, як і де жили їхні пращури. «Під час перебування на Хортиці наші козаки відвідали чимало цікавих місць. Зокрема, кургани, де зберігаються древні кам’яні скульптури, побачили сімсотлітній дуб, одна з гілок якого і досі щороку розпускає листя, хоча саме дерево вже давно всохло. Кажуть, якщо довго його обіймати, можна набратися життєвої сили та енергії, – каже Олександр Грицаєнко. – Також ми побували на виступі єдиного в Україні козацького кінного театру, який демонстрував свої козацькі навички та випробував на сміливість усіх бажаючих».
«До речі, наш отаман теж пройшов випробування, за що був винагороджений справжньою козацькою медовухою, яку мав випити, тримаючи кухоль на шаблі, – додає козацький урядник Віталій Томчук. – А джури скористалися моментом та обстежили козацький човен «Чайка», який зберігся до наших днів». До слова, не оминули увагою на Хортиці й отамана нетішинського козацького полку Олександра Грицаєнка, якому вручили Почесний  орден Міжнародного союзу козаків «Запорізька січ».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую