ye-logo.v1.2

Хмельницька письменниця Ольга Саліпа анонсувала вихід ретророману про давній Проскурів

Культура 4033
У романі зображені реальні постаті та персонажі
У романі зображені реальні постаті та персонажі. Фото: з фейсбук-сторінки Ольги Саліпи

Роман про жінку і таємницю будинку на перехресті вулиць Проскурівської і Проскурівського підпілля.

Хмельницька письменниця та поетеса, переможниця конкурсу «Коронація слова» за роман про Ольгу Кобилянську Ольга Саліпа анонсувала вихід нової книги.

Вслід за збіркою «Теплі історії про справжнє. Як бути щасливим попри все», вийшов друком її роман-хресна дорога «Зламані речі». Роман про жінку, її пошук себе і шляхи до щастя отримав третю премію конкурсу видавництва Смолоскип і став дипломантом літературного конкурсу “Гранослов».

Анонсована книга - ретророман «Будинок на Аптекарській». Він про жінку, а також про таємницю, яку ніби-то приховують стіни будинку на перехресті вулиць Проскурівської і Проскурівського підпілля, а колись – Олександрівської і Аптекарської.

Як розповіла Ольга Саліпа, її робота над твором тривала близько шести місяців. До речі, написати прозовий твір у жанрі ретророман письменниця наважилася вперше. «Я сама страшенно люблю читати ретроромани, а також історичні романи. Зізнаюся чесно – дуже хотіла би колись «дорости» до написання повноцінно історичного твору, але поки не відчуваю в собі такої сили. А от ретророман наважилася спробувати. Коли я сама читаю подібні твори, то мені важлива не лише сюжетна лінія, але й гарно описане історичне тло. Я отримую насолоду від роботи над таким рукописом», - зазначає авторка.

Ідея написати ретророман про наше місто виникла в Ольги Саліпи ще під час роботи над коміксом «Таємниці Хмельвіля». Згодом вона побувала на лекції краєзнавця Ігоря Западенка, на якій він розповідав про родину Деревоєдів, що мешкали у Проскурові більше сотні років тому. Письменниця захопилася жіночими постатями цієї сім’ї і загорілася ідеєю про них написати. До слова, саме Ігор Западенко разом з краєзнавцем та істориком Сергієм Єсюніним консультували авторку щодо опису деяких подій та відтворення атмосфери минулої епохи.

На форзацах книги - карти із позначеними локаціями, на яких відбувається дія роману. Фото з фейсбук-сторінки Ольги Саліпи

Основна дія роману «Будинок на Аптекарській» відбувається з 1898 по 1921 рік, а друга сюжетна лінія – у 2018 році. У ньому історії та легенди поєднуються з авторською вигадкою.

Ольга Саліпа розповідає, що майже всі герої – реальні постаті, що мешкали в Проскурові: «У романі головними героями є родина Людвіга Деревоєда – його дружина Михайлина, донька Гелена, син Стефан і сам голова родини. Також серед героїв твору – сім’я Миколи Сікори, колишнього міського голови, у епізодах зустрічаються і відомі купці міста, інші реальні постаті. Здається, їх навіть більше, ніж героїв вигаданих».

Дія роману відбувається у центрі давнього Проскурова, на території біля річки, у міських купальнях. Серед локацій сюжетної лінії, де герої живуть у Хмельницькому 2018-го року — вулиця Кам’янецька, мікрорайон Гречани, центр міста з його кав’ярнями, парком тощо.

Варто зазначити, що назва роману - «Будинок на Аптекарській», але справжня адреса будинку - вулиця Олександрівська. Оскільки будинок виходив одразу на дві вулиці, авторка залишила в назві Аптекарську, бо вона несе додаткову інформацію про те, чим займався власник будинку. Письменниця наголошує, що її твір не варто сприймати як відображення подій минулого, адже сам сюжет твору та його інтрига — вигадані.

«Будинок на Аптекарській» відкриває серію ретророманів Ольги Саліпи про жінок. Днями вона завершила написання другого ретророману. Його дія теж відбувається в Проскурові.

Роман можна буде придбати у книгарнях вже з середини серпня. Електронна версію вже доступна для продажу на сайті видавництва «Фоліо».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую