ye-logo.v1.2

«Остання столиця» в Кам’янці-Подільському: що готують на фестиваль реконструкції

Культура 2413
Фестиваль в Кам
Фестиваль в Кам'янці - Подільському присвячений добі перших визвольних змагань. Фото: з фейсбуку

З’їдуться реконструктори з різних міст України.

До Дня Незалежності у Кам'янці-Подільському пройде фестиваль історичної реконструкції «Остання столиця». Подія традиційно буде присвячена добі перших визвольних змагань і триватиме протягом 21-24 серпня. Водночас основні реконструкторські заходи відбудуться у перші два дні фестивалю.

Як розповів директор Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Олександр Заремба, відтворюватимуться події 1919 року, часу, коли Кам’янець був тимчасовою столицею Української Народної Республіки.

«Це вже далеко не єдиний подібний фестиваль, але ми намагаємося тримати марку. Цього разу постараємося зібрати всіх людей, які в Україні займаються першими визвольними змаганнями. Реконструкторські заходи будуть 21-22 серпня. Основний день – перший. Ми розраховуємо на 120-130 реконструкторів майже зі всієї України. Найбільше буде учасників із Києва та Львова», - зазначає Олександр Заремба.

Задіюватимуть в реконструкції техніку. Будуть броньовики, гармати, автомобіль. Крім того, на території Старого замку розгорнуть історичний табір.

«Ми будемо його облаштовувати за принципом живого музею. Вимагатимемо від учасників, щоб вони не тримали на виду жодних сучасних речей. Щоб табір виглядав так, як він вигладав у 1919 році. Для відвідувачів ми організуємо екскурсію, в тому числі й в цей табір, аби всі охочі подивилися як жили вояки сто років тому і яким був їх побут», - додають організатори.

Також протягом чотирьох днів, 21-24 серпня, у фортеці триватиме виставка Павла Нетьосова «Блокпост пам’яті». Це виставка про сучасну російсько-українську війну.

«Хлопці багато років займаються тим, що евакуйовують тіла воїнів, які загинули на сході України. На виставці будуть речі бійців, які загинули, та їх історії, - каже Олександр Заремба. - Цими речами ми хочемо нагадати всім, що тут ми демонструємо війну, яка була сто років тому, але зараз іде справжня війна і справжні втрати. Про це не можна забувати».

Попередньо урочиста хода реконструкторів запланована на 15-ту годину 21 серпня. Однак організатори попереджають, що можливі зміни у програмі. Стартуватиме хода від Старого замку і рухатиметься до вулиці Шевченка. Там в парку о 16-ій годині пройде відтворення бойових дій, яке триватиме орієнтовно пів години. Після відтворення боїв хода повернеться до Старого міста, де біля Ратуші на площі Польський ринок пройде концерт. Виступить гурт, який виконує автентичну сільську музику початку 20-го століття.

У неділю, 22-го серпня, реконструкція продовжиться. Для її учасників організують тактичну гру. За словами організаторів, для глядачів ці події не будуть видовищними. Водночас у фортеці тим часом триватимуть виставки. Протягом 23-24 серпня у рамках фестивалю заплановані міські заходи. Готують концерти та різні активності, детальну програму яких опублікують згодом.

Читайте також: Потяг «ГогольTRAIN» приїде на фестиваль до Кам’янця-Подільського.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую