ye-logo.v1.2

Гарбузова ніч у Меджибожі: про казкову концепцію, унікальну добу та гарбузи на замковому городі

Культура 6722
Таємничі підземелля та давні мури Меджибізької фортеці для такого казкового дійства, кажуть організатори, дуже доречні
Таємничі підземелля та давні мури Меджибізької фортеці для такого казкового дійства, кажуть організатори, дуже доречні. Фото: ілюстративне stezhkamu.com

Організатори кажуть, що це буде фестиваль, який об’єднуватиме довкола казки.

У Меджибожі вкотре планують провести уже традиційну Гарбузову ніч. Цього року дійство, яке відбуватиметься на території Меджибізької фортеці увечері 30 жовтня, матиме тематичне спрямування, - це буде фестиваль казок. Про те, чим дивуватимуть відвідувачів та чому обрали саме такий казковий формат сайту «Є» розповів Ігор Западенко, заступник директора історико-культурного заповідника «Межибіж».

Передусім, організатори радять аж ніяк не плутати Гарбузову ніч з Хеловіном, який також у світі відзначають в ці дні. Адже, зазначають, Гарбузова ніч - це фестиваль української культури, українських казок та традицій. І це дійство, дуже доречно пасує до осінніх днів.

«Гарбузова ніч у Меджибізькому замку – це, передусім, фестиваль казок, - каже Ігор Западенко. – Це сімейний фестиваль, який має об’єднувати довкола казки. Завжди ми його проводимо не просто наприкінці жовтня, а в особливий вечір з суботи на неділю. Чим, запитаєте, він такий особливий? Та тим, що це єдина унікальна доба в усьому році. Це доба, яка має 25 годин. Адже саме в цей час переводять годинники з літнього на зимовий час і завдяки цьому ми маємо цієї доби додаткову годину. Чим не загадковий час, щоб зануритися у казкову атмосферу?»

І таємничі підземелля та давні мури Меджибізької фортеці для такого казкового дійства, кажуть організатори, дуже доречні.

«Це фестиваль, який повертає нас до нашого коріння та джерел, - каже Ігор Западенко. - Саме тоді, коли вже день стає коротший, ночі – довшими, коли пахне осіннім листям, а на городах спіють жовтобокі гарбузи – чому б не звернутися до казки?»

На фестиваль вже готують казкову програму. Зокрема, будуть покази обласного лялькового театру «Дивень», а також театральні історії добрих друзів Меджибізької фортеці - хранителів історії Зінькова. А ще найрізноманітніші тематичні забави, українська кухня з її казковими смаками, фольклор, містика, музика, танці. І звісно ж, багато помаранчевих гарбузів. Їх уже потроху починають звозити з околиць до Меджибізького замку.

До речі, частину гарбузів для традиційної Гарбузової ночі вирощують не деінде, а на невеличкому замковому городі. А насіння для них збирають якраз з тих, які залишаються після Гарбузової ночі, та висівають навесні, щоб восени знову дивувати відвідувачів під час фестивалю.

Детальна програма фестивалю очікується згодом.

Читайте також: Чим Хмельницький ляльковий театр нині дивує дітей

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую