ye-logo.v1.2

Намиста з прихованими символами: хмельничанка показала колекцію авторських прикрас

Культура 3208
Прикраси майстрині з символами та узорами з вишиванок, стають справжніми оберегами
Прикраси майстрині з символами та узорами з вишиванок, стають справжніми оберегами. Фото: автора

Колись рукоділля їй допомогло вижити, а тепер стало улюбленою роботою.

Хмельничанка Алла Учик виготовляє етноприкраси з бісеру та натурального каміння. Майже п’ять років вона займається ткацтвом ґердан та плетінням силянок. Навчаючись самостійно, вона опанувала давні українські техніки, й тепер її роботи стають справжніми оберегами.

Вчора, 25 листопада, її колекцію прикрас вперше показали в Хмельницькому на персональній виставці. Хмельничанам продемонстрували понад сотню складних рукотворів. Як говорить майстриня, її колекція постійно оновлюється, адже більшість створених прикрас одразу ж знаходять свого власника. На виставку потрапили прикраси, які нині залишилися в неї вдома.

Інколи один листочок на прикрасі доводиться переплітати кілька разів.

«Коли я роблю якусь роботу, то вкладаю в неї душу, і хочу, щоб вона пішла далі. Тому собі прикрас не залишаю. В мене навіть буває таке, що на виставках і ярмарках крадуть мої роботи. Я тоді дякую Богу. Вони ж не вкрали щось інше, а захотіли мою роботу, і будуть її носити», - говорить Алла Учик.

У кожну деталь жінка вкладає душу, тому щодня зранку до вечора працює над створенням нової оздоби. І згадує приказку: «Якщо зробити своє хобі роботою – то ніколи не будете працювати. Це про мене».

Силянки, створені хмельничанкою.

Колись рукоділля допомогло пані Аллі повернутися до життя. Поборовши смертельну хворобу, вона стала займатися оберегами. Починала свою рукодільну діяльність хмельничанка, створюючи прикраси на взуттєвій коробці. Вчилася всього методом проб і помилок. Про те, чому вирішила опанувати ремесло бісероплетіння, майстриня раніше розповіла сайту «Є».

«Знаєте, коли людина звертається до Бога? Коли їй важко. Все життя я працювала юристом і мала свою юридичну контору. Але так сталося, що я сильно захворіла. Мене витягли з того світу. З тих пір чоловік не дозволив мені ходити на роботу і я стала вивчати обереги», - говорила вона.

Алла самостійно навчилася плести ґердани – нагрудні бісерні прикраси, за формою схожі на краватки, та силянки - бісерні намиста кругом шиї. Паралельно майстриня вивчала, які можуть бути використані символи на цих прикрасах. Знаходила старовинні вишивки, з них виробляла свої авторські роботи.

Доньки пані Алли також полюбляють носити мамині прикраси. 

Нині майстриня – володарка десятків гран-прі, переможниця міжнародних конкурсів. До неї звертаються жінки і дівчата зі всієї країни, роблять персональні замовлення. Просять в прикрасах закодувати конкретні символи.

«Зараз дівчина Наталія попросила закодувати її ім’я, а ще вона хоче заміж. Так от, я їй допомагаю», - посміхається хмельничанка.

Виставка прикрас Алли Учик демонструється в обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва (Володимирська, 103). Триватиме вона 10 грудня.

Майстриня є переможницею десятків конкурсів.

Її роботи демонструють на виставках у різних країнах світу.

Оберегами переважно стають ґердани.

Вчора хмельничанка вперше показала свої вироби на персональній виставці.

В експозиції презентували понад сотню авторських прикрас.

Кожен символ, кожен хрестик на прикрасі має своє значення.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую