ye-logo.v1.2

Реставрація чи руйнація: в Антонінах архітектурні пам’ятки вкрили шпаклівкою

Культура 3218
Перед тим, як розпочинати роботи на пам
Перед тим, як розпочинати роботи на пам'ятках, обов'язково треба радитися з реставраторами, кажуть пам'яткоохоронці. Фото: з архіву

Пам’яткоохоронці кажуть про те, що роботи виконані з порушеннями вимог до реставраційних робіт.

В Антонінах, де збереглася автентична архітектура часів князів Потоцьких початку ХХ століття, «відреставрували» одну з пам’яток – будиночок брамного гауптвахту, а гербові щити родин Потоцьких і Сангушків на в’їздній брамі, котра є пам’яткою національного значення, вкрили фарбою. Пам’яткоохоронці кажуть про те, що роботи виконані з порушеннями вимог до реставраційних робіт.

Валентина Лукашук, заступниця начальника управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА, керівниця відділу з питань культури, мистецтва, охорони культурної спадщини та туризму розповідає, що вартівниця належить до переліку об’єктів культурної спадщини. І, згідно з пам’яткоохоронним законодавством, селищна рада мала виготовити проєкт реставраційних робіт, обов’язково погодити його з управлінням культури і вже тоді робити реставраційні роботи.

«Натомість, у селищі цю вимогу закону проігнорували і почали проводити ці роботи, - каже Валентина Лукашук. – Щойно нам стало відомо про порушення, наприкінці серпня, ми дали припис на селищну раду з вимогою зупинити ці роботи. На той момент ще було лише розкрито дах на вартівниці. Наші вимоги селищна рада проігнорувала і роботи продовжили далі».

Вартівницю «відреставрували» без погодження, кажуть в управлінні культури Хмельницької ОДА. Фото: з архіву та з фейсбук-сторінки Ольги Кудряш

Вона також додає, що старовинну браму, яка збереглася в селищі в часів Потоцьких і яка має статус пам’ятки національного значення, також оновили з порушеннями.

«Селищна рада звернулася до управління культури з листом щодо можливості здійснити поточний ремонт брами, - каже Валентина Лукашук. - Ми дали дозвіл, але чітко зазначили – поточний ремонт без змін, зокрема і кольорового рішення. Тобто, фарбувати браму можна, адже належний стан підтримувати потрібно. Але перед тим, як використовувати якість суміші, обов’язково треба радитися з реставраторами. Скажімо, для колон, які з каменя, використовують різні суміші, які має прописати технолог. І так само щодо фарби. Вона не може бути акриловою чи з силікатами, адже може згубно впливати на основу. В реставраційних роботах такі фарби не використовують, вони утворюють плівку і це руйнує камінь. Лише мінерального походження. Або це може бути і звичайне вапно, але аж ніяк не фарба-бронзянка, яку використали на гербах».

Пам’ятку вкрили фінішною шпаклівкою для звичайних будівельних робіт, кажуть в управлінні культури. Фото: зі сторінки Ольги Кудряш у фейсбуці.

Керівниця відділу з питань культури, мистецтва, охорони культурної спадщини та туризму додає, те, що побачили в результаті робіт на пам’ятках в Антонінах, не можна назвати реставрацією.

«Це пам’ятка, вкрита фінішною шпаклівкою для звичайних будівельних робіт. Але аж ніяк не для реставрації. Її використали там де руст, оздоблення…. Це жахливо, - каже вона. - Коли ми говоримо про Антоніни як про туристичний центр, хочемо показати унікальні пам’ятки, які збереглися, не лише Україні, а й закордонним туристам, такі дії – це злочин. Така реставрація тільки шкодить. Пам’ятку не врятували, а попсували. Це як для обличчя використати крем, яким ми чистимо взуття».

Гербові щити родин Потоцьких і Сангушків на в’їздній брамі, котра є пам’яткою національного значення, вкрили фарбою. Фото: зі сторінки Музей Потоцьких у фейсбуці

Анатолій Оцалюк, селищний голова Антонінської громади не погоджується з тим, що пам’ятки споганили.

«Все розсипалося, поросли берези, - каже він. - Ми знайшли спонсорів та людей, які працювали в Києві на реставрації, і відремонтували. Хто б там що не казав, ми зробили так, як воно має бути. Ми рятували те, що розсипалося на очах. Нехай виїжджають спеціалісти та подивляться. Якщо щось не так – здеремо і хто може – хай зробить краще. Грошей на реставрацію ніхто не дає. Йшла мова про реставрацію флігеля, який в центрі селища, обіцяних з бюджету грошей досі немає. Цього року він розсиплеться. Ми окультурили ці пам’ятки. Поки будемо чекати грошей на реставрацію пам’яток – не буде що реставрувати».

У свою чергу Валентина Лукашук зазначає, що управління культури Хмельницької ОДА буде звертатися до правоохоронних органів із заявою розслідувати факт неналежного поводження з пам’яткою.

«Також будемо звертатися до Міністерства культури, адже на наші приписи селищна рада не зреагувала», - додає вона.

Читайте також: У пошуках місцевого Пінзеля, або Яку таємницю відкрила знайдена в Маліївцях скульптура

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую