ye-logo.v1.2

Палац Сангушків в Ізяславі потрапив до європейського переліку пам’яток, що зникають

Культура 4219
Палац Сагушків став одним з 12-ти об
Палац Сагушків став одним з 12-ти об'єктів культурної спадщини в Європі, які можемо втратити назавжди. Фото: з архіву

У цьому переліку наразі 12 об’єктів культурної спадщини Європи, які можемо втратити назавжди.

Палац Сагушків, що в Ізяславі, потрапив до європейського переліку пам’яток, які зникають. Про це повідомляють в Ізяславській міській раді. Він став одним з 12-ти об’єктів культурної спадщини в Європі, які можемо втратити назавжди.

Усі пам’ятки занесли до списку проєкту «7 найбільш зникаючих об’єктів культурної спадщини в Європі» міжнародною консультативною групою, до складу якої входять експерти з історії, археології, архітектури, реставрації, збереження, аналізу проектів та фінансів.

Відповідно, серед цих 12-ти пам’яток оберуть 7, які зможуть отримати грант у розмірі 10 тисяч євро на кожну внесену в перелік пам’ятку на порятунок. Остаточний список 7-ми найбільш загрозливих об’єктів спадщини в Європі буде оприлюднено навесні 2022 року.

Серед 12-ти пам’яток оберуть 7, які зможуть отримати грант у розмірі 10 тисяч євро на кожну внесену в перелік пам’ятку на порятунок

Список оприлюднили 14 грудня в EuropaNostra – неурядовій європейській організації, яка опікується пам'ятками природи й культури Європи, та Інституті Європейського інвестиційного банку.

До переліку зникаючих пам’яток Європи увійшли:

* Палац князів Санґушків, місто Ізяслав Хмельницької області, Україна
* Міст Зогу, Албанія
* Монастир Реколье, Нивель, Бельгія
* Село Доель і культурний ландшафт, Бельгія
* Місто-сад Ла Бьютт Руж, біля Парижа, Франція
* Історичний центр міста Штольберг, Німеччина
* Ванни Нептуна, Купальні Геркулеса, Румунія
* Палац Орлеан-Бурбон, біля Кадіса, Іспанія
* Синагога в Іхарі / Церква св. Антонія, Іхар, Іспанія
* Промислова зона Льовхольмена, Стокгольм, Швеція
* Форт Кревекер, Ден Бош, Нідерланди
* Скульптурні композиції Бучацької ратуші, Україна.

Відомо, що палац Сангушків в Ізяславі був побудований у другій половині 18 століття. Величну споруду спроектував архітектор Паоло Антоніо Фонтана, також до проєктних робіт долучився архітектор Якуб Фонтана. У 1963 році палац Сангушків був занесений під охорону держави, але, незважаючи на визнаний статус, деградація будівлі невпинно продовжувалася. Те, що залишилося від конструкцій палацу, зараз нагадує руїну.

Палац Сангушків нині нагадує цілковиту руїну

Тривалий час палацом ніхто не опікувався, хоч він є об’єктом архітектурної спадщини України. І лише у вересні 2021 року було створено комунальний заклад «Палац Сангушків».

Також за Ізяславською міською радою було зареєстровано право власності на комплекс будівель та споруд (палац Сангушків, дворик з аркадами, місток) та виготовлено відповідні документи. Наразі розпочалася розробка науково-проєктної документації реставрації палацу. За попередніми підрахунками Міністерства культури, вартість комплексних реставраційних та консерваційних робіт палацу може складати понад 400 мільйонів гривень.

За попередніми підрахунками Міністерства культури, вартість комплексних реставраційних та консерваційних робіт палацу може складати понад 400 мільйонів гривень

До слова, номінував палац Сангушків в Ізяславі до участі в проєкті «7 найбільш загрозливих пам’яток і об’єктів культурної спадщини в Європі на 2022 рік» окремий учасник EuropaNostra пан Дірк Ян Теодор Смітс ван Ойвен, керівник товариства «Фармгейт Україна», яке зареєстроване на території Ізяславської міської територіальної громади та має сільськогосподарський напрямок.

Тривалий час палацом ніхто не опікувався, хоч він є об’єктом архітектурної спадщини України

Читайте також: Про що мовчить фарний костел в Ізяславі, або Музика, втілена у камені

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую