ye-logo.v1.2

Чому окупанти нищать українські книжки та що почитати хмельничанам про Стуса, Бандеру і не тільки

Культура 2786
У бібліотеці можна знайти книги не тільки про Бандеру, а й про інших видатних діячів України
У бібліотеці можна знайти книги не тільки про Бандеру, а й про інших видатних діячів України. Фото: Олесі Горобняк

У бібліотеці порадили видання, які варті уваги патріотів.

На окупованих територіях України рашисти знищують українські книжки через їхню невідповідність ідеології кремлівської пропаганди.

Як повідомляє telegram-канал Головного управління розвідки Міністерства оборони України, так звані підрозділи «воєнної поліції» вилучають історичну та художню літературу з бібліотек тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей. Знайдені книжки спалюють або вивозять у невідомому напрямку.

Чому окупанти так бояться цих книг, і чому історії про справжніх українських героїв має знати кожен українець, розповіла сайту «Є» Олеся Горобняк — провідний бібліотекар центральної публічної бібліотеки Хмельницької міської територіальної громади.

«Щоб краще дізнатися про історію нашої батьківщини, про становлення її як держави, потрібно читати правильні книжки — без пропаганди, яка довгий час переслідувала наш народ», — вважає Олеся Горобняк.

У бібліотеках є як художні, так і наукові й науково-популярні видання

Книжки з історії українських визвольних змагань, наукова та популярна історична література — все це ви можете знайти у бібліотеках міста. Якщо не знаєте, за яку книжку взятися, Олеся Горобняк радить видання, які варті уваги.

«Бронебійна публіцистика» та «Підривна література»

За словами Олесі Горобняк, це колекційна серія від газети «День», що складається з невеликих брошур, у яких є максимум вибраних досліджень відомих нам українських діячів. Тут і роботи Костомарова, і Драгоманова, і щоденники Тараса Шевченка, й інший погляд на Степана Бандеру.

«І ще багато чого, щоб розумний читач не мав жодного шансу розминутися зі своїм розумним попередником. Тому вона так і називається «бронебійна» і «підривна», тому що будь-яку стіну пропаганди може підірвати», — додає бібліотекарка.

Ці серії книг дуже цікаві, особливо для молоді

Серія «Стозір’я. Бібліотека української родини. Історики. Літописці»

Це науково-популярні нариси, які розповідають про найбільш відомих і знакових українців — представників різних галузей: істориків, музикантів, духовенство.

«Тут і про Дорошенка, і про Мазепу, і про Малковича. Якщо не знаєте, хто це, то ці книги вам треба обов'язково прочитати», — говорить Олеся Горобняк.

Серія «Українська Держава. Погляд через 100 років»

Цей проєкт зібрав докупи понад 20 істориків, щоб розвінчати історичні міфи та пропаганду, і створити нові стандарти нашої української історіографії.

Окрім науково-популярної літератури, в хмельницьких бібліотеках є дуже багато художньої, яка пов'язана з національно-визвольною боротьбою.

«Чорний Ворон. Залишенець» Василя Шкляра

Роман відтворює одну зі сторінок української історії — боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках.

«Справа отамана Зеленого» Андрія Кокотюхи

Роман розповідає про визвольну боротьбу українського народу 1919 року.

«1918. Місто надій» Максима Бутченка

За жанром це частково історичний любовний роман, частково – пригодницька література. Автор відійшов від звичаю оплакувати українську долю та історію і присвятив книжку досягненням та перемогам.

Василь Стус був борцем за справедливість та українську мову 

«Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса» Артемія Кірсанова та Сергія Дзюби

У романі змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання.

Можна переглянути в бібліотеках і книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» Вахтанга Кіпіані про кримінальну справу, життя і смерть поета. Можна побачити, хто під час процесу намагався врятувати відважного патріота, а хто зробив усе, щоб його засудили.

«Степан Бандера» Миколи Посівнича

Базуючись на архівних документах, цікавих і невідомих широкому загалу матеріалах, автор розповідає про життєпис лідера ОУН без штучно створених міфів: які погляди він мав, якими ідеалами керувався і, зрештою, якою він був людиною.

Бібліотекарі кажуть, що книги про Степана Бандеру зараз особливо популярні

«Чому окупанти бояться цих книжок? Тому що така література показує, наскільки велична наша українська нація. Наскільки всі покоління українців боролися за самостійну державу, адже ця боротьба ніколи не закінчувалась, — розповідає Олеся Горобняк. — Я, яка навчалась ще у радянській школі, вже навчаючись у виші, в університеті Шевченка, вивчаючи історію, сповнилась гордістю за наших людей. Наскільки окупанти винищували інтелігенцію нашу, тих хлопчиків під Крутами… Мені було образливо — чому ми про них не говоримо, як ми могли це все забути? А нам і не дозволяли знати».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую