ye-logo.v1.2

Які пісні шукають українці під час війни. Аналіз додатку Shazam

Культура 36509
Майже половина пісень у топ-50 додатку Shazam в Україні зараз є україномовними
Майже половина пісень у топ-50 додатку Shazam в Україні зараз є україномовними. Фото: uainfo.org

24 пісні у топ-50 Shazam в Україні на рідній мові.

Майже половина пісень у топ-50 додатку Shazam в Україні зараз є україномовними. Це навіть не в рази, а на порядок більше, ніж було до початку війни.

Додаток Shazam — це безплатний багатоплатформний проєкт здійснює пошук інформації про пісні. Користувач Shazam використовує мікрофон пристрою для запису фрагмента музики, яка грає де-небудь. Потім програма порівнює фрагмент з центральною базою даних і при успішному зіставленні видає інформацію про трек.

Кілька років тому додаток дозволив фільтрувати пошук по країнах. Тож можна подивитися які пісні шукали українці протягом останнього тижня.

Варто відзначити, що зазвичай у цьому рейтингу панували англомовні та російськомовні пісні. Щодо україномовних, то їх в топ-100 можна було перелічити на пальцях однієї руки. Наприклад, у грудні 2020 року у топ-50 була лише одна україномовна пісня - “Дежавю” Артема Пивоварова. У топ-100 можна також було знайти пісню “Зорі” групи Калуш.

У 2021 році ситуація особливо не змінювалася. У лютому в топ-20 українського Shazam можна було побачити пісню NK “Почуття”. Протягом року до топ попадали гурт GO-A, все той ж Калуш, дует Tember Blanche з “Вечорницями”, Wellboy з “Гусами”, The Hardkiss з треком “7 вітрів”, але це все були поодинокі випадки.

Але повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до запиту на україномовну музику. З’явилося велика кількість актуальних треків та пісень, творів на підтримку українських захисників.

Так, на першому місці україномовного Shazam опинився трек YouTube-проєкту Мюсли UA “VOVA їBash їх Blyad'”.

Автори перетворили крик душі президента футбольного клубу «Інгулець» Олександра Поворознюка у запальний трек. Нагадаємо, після першого тижня війни Поворознюк записав поводження з такими словами: «Хочу звернутися тим часом до президента нашого Володимира Зеленського. Вова, *баш їх, а ми тобі допомагатимемо. Такого президента, як ти, не було і не буде. Велика повага до того, що ти єдиний зумів об'єднати людей. Я за тебе не голосував у першому турі, але зараз життя готовий віддати за те, що ти зайняв таку громадянську позицію. Спасибі. Слава Україні!".

За тиждень цей трек шукали 16489 разів.

Друге мiсце займає спільний трек гурту Калуш та Skofka “Додому”, а на третьому місці після електронного дуету з Кременчука PROBASS HARDI.

Пісня називається “Доброго вечора ми з України”. Фраза, яка стала знаковою в результаті звернень голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма. Хоча сам трек був презентований ще восени. На даний час, на YouTube кількість переглядів треку сягнула 4 млн.


Шосте місце посіла ще одна електронна робота. Це спільна робота фронтмена гурту “Бумбокс” Андрія Хливнюка та південноафриканського музиканта та продюсера Девіда Скотта, також відомого під псевдонімом The Kiffness. Трек має назву “Ой у лузі

Також у десятці пісня гурту “Один в каное” - “У мене немає дому”, а ще MAX BARSKIH - “Буде весна” та трек Stefania від Kalush Orchestra. Нагадаємо, що гурт "Kalush Orchestra" з піснею Stefania виступатиме 10 травня у першому півфіналі пісенного конкурсу Євробачення-2022 під номером 6.

Але зараз українці шукають не лише свіжі пісні. Наприклад, на 16-му місці за пошуком опинилася пісня “Не стій під вікном”. Ця пісня була записана та видана ще у 1989 році на альбомі “Ворожка” виконавиці Русі. Це був перший україномовний поп-альбом. Руся або Ірина Осауленко-Поривай є сестрою російськомовної співачки Наташі Корольової.

На 37-му місці є пісня гурту “Пірятин” - “Арта”. Ця пісня присвячена україно-російській війні та написана у 2018 році. Ще восени 2021 року представники гурту скаржилися, що трек видаляють зі стрімінгових сервісів.

В основу кількох пісень, що потрапили у топ, є вже інтернет-мем «Русский военный корабль, иди на х*й!». Мова йде про фразу українського прикордонника Романа Грибова, яку він промовив у відповідь на пропозицію російського військового корабля здатися під час атаки на острів Зміїний у ході вторгнення Росії в Україну. Фраза стала широко використовуватися 24 лютого 2022 року у різних сферах, у тому числі офіційними особами, артистами та політиками.

У топ-50 також потрапила перша пісня подружжя Інни Воронової та Юрія Чернецького з OPG SVYATIE. У підпису під кліпом на пісню “Не пробачу” вказано, що вона про те, що зараз виконавці проживають. І що не так вони планували почати свою музичну кар’єру.

До війни вони писали пісні в сімейному колі: разом та зі старшим сином-кадетом Тимофієм. Співали вдома пiд гітару, подорожували, знімали тік-токи, проживали своє щасливе життя.

“Я плакала весь час. Cтільки болі, стільки горя ми ніколи не переживали, - написала Інна Воронова.

Якщо подивитися які пісні шукали у Хмельницькому, то, на відміну від всеукраїнського рейтингу, в місцевий топ-50 потрапили: jockii druce з треком “Шо ви браття”, кавер-версія пісні “Додому” від Victoria NIRO, репер Tery та його трек “До війни”, а також гурт Two from Zoo з піснею “Публічна хвойда”.

Нагадаємо, що народний артист України та голова Спілки композиторів України Ігор Щербаков розповів, що українська музика стала потрібна у всьому світі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую