ye-logo.v1.2

Kalush Orchestra, Марина Круть, Jerry Heil, Ірина Федишин, Monatik: підбірка нової української музики

Культура 3653
Окрім пісень для Євробачення, цього тижня було багато музичних новинок
Окрім пісень для Євробачення, цього тижня було багато музичних новинок. Фото: korupciya.com

Нові пісні представили всі учасники фіналу Національного відбору до Євробачення.

Цього тижня були представлені одразу всі десять пісень-фіналістів вітчизняного відбору Євробачення. Але цим музичні новинки від українських виконавців не обмежувались.

Так, Kalush Orchestra та виконавець KOZAK SIROMAHA представили спільну пісню “Нумо козаки”, яка посіла перше місце серед популярних музичних відео в Україні.

Відео вже переглянули понад 230 тисяч разів.

“Музична мобілізація - це культурний фронт, на якому ми боремося з пропагандою. А основна наша зброя - це пісня. І для неї нам не потрібен ленд-ліз! Нам потрібна ваша підтримка! Щоб написати пісню про козаків, вирішили зробити цю пісню зі справжнім козаком”, написали представники гурту в описі до пісні.

Також до українських музичних трендів на Youtube потрапила пісня репера Евана Коліна “Думав вона янгол”. Пісня про невдалі залицяння хлопця до дівчини.

Пісня потрапила до трендів у Тік-Ток. А відео на Youtube переглянули понад 60 тисяч разів.

Крім того, ця пісня потрапила до рейтингу застосунку для розпізнавання музики Shazam. Так, у рейтингу Shazam по місту Хмельницькому ця пісня займає 5 сходинку.

Раніше “Сайт “Є” писав про пісню Коліна - “Платиш Мордору”. Це був трек про те, що коли українці слухають російську музику, то вони фінансують війну з власною країною, бо ці гроші повертають в Україну ракетами.

Волинський співак YAKTAK (Ярослав Карпук) презентував пісню “У кожній родині”, яка також потрапила в переліку популярних музичних відео в Україні.

“З кожним днем ми все більше розуміємо, наскільки важливо мати сім'ю та родину, адже це і є наш дім. На жаль, не всі сім‘ї зараз можуть бути поруч, але це не завадить нам бути одним цілим. Я написав цю пісню для підтримки тих, хто чекає своїх близьких вже понад 9 місяців. Вірю, що зовсім скоро кожен зможе зібрати свою родину за одним столом та відсвяткувати нашу перемогу!”, - написав співак в описі до відео.

1 грудня Суспільне Мовлення презентувало пісні та провело жеребкування фіналістів Національного відбору на конкурс Євробачення-2023.

Серед цьогорічних фіналістів Нацвідбору хмельницька бандуристка Марина Круть. У фіналі вона виступатиме під номером «6» з піснею «Колискова». Відео з піснею “Колискова” вже переглянули майже 80 тисяч разів.

Більше переглядів, ніж Круть, мають лише дві пісні.

Так, Jerry Heil оприлюднила свій конкурсний трек під назвою "When God shut the door". У пісні поєднано англомовну та україномовну лірику.

Пісню When God shut the door було написано ще в перші місяці активної фази війни, у період, коли шоковий стан від атаки ворога на нашу країну був надзвичайно сильним. За словами Jerry Heil, її тримала у тонусі надія на Божий задум, адже якщо Бог закриває одні двері, то обов’язково відчиняє інші.



У композиції “When god shut the door” перша частина співається англійською мовою, виконуючи роль своєрідного прологу історії. Образ головного героя є символічним втіленням усього нашого народу, який від різкого закриття дверей впав на підлогу, проте дуже швидко піднявся, побачивши інші двері та новий життєвий шлях. У другій частині пісні співачка використовує вже українську мову, запевняючи слухачів, що всім нам допомагає Бог у нашій надважкій сьогоденній боротьбі, пише видання notatky.com.ua.

Відео на пісню посідає 21 сходинку на вкладці “В тренді” серед усіх відео в Україні на Youtube. Саму пісню переглянули 250 тисяч разів.

Співачка та акторка Ірина Вихованець, відома, як FIINKA, презентувала конкурсну пісню “Довбуш”. Відео зібрало 86 тисяч переглядів.

У своїй творчості співачка популяризує гуцульську культуру, не стала виключенням й конкурсна пісня.

Раніше “Сайт “Є” писав про пісню FIINKA “Бий”, в якій співачка комедійній манері артистка закликає прогнати окупантів з української землі.

Дмитро Прокопов з Кам’янця-Подільського, переможець програми «Караоке на Майдані», який став кращим народним співаком 2017 року, випустив цього тижня пісню “Ти щаслива будеш”. Це кавер-версія пісні Назарія Яремчука

«Гай, зелений гай» — беззаперечно легендарний хіт, який з легкістю процитує кожний українець.

«Для мене ця пісня справжній спогад з дитинства. Мій батько був весільним музикантом і я пам’ятаю, як любив цю пісню. Одного вечора в батьківському домі, я увімкнув телевізор і побачив, як автор пісні Олександр Злотник співає попурі зі своїх пісень, де була і ця. Емоція батька, в якого майже були сльози на очах, повернули мене в дитинство і я вирішив зробити кавер на легендарний хіт» - поділився Dima Prokopov.

За словами авторів, "Гай, зелений гай" в 1984 році звучала по 10 разів на день на радіо, але всього місяць - після цього її... заборонила радянська влада, як "низькохудожній" твір. У результаті пісню не давали в ефір до самої незалежності.

Попри це Назарій Яремчук продовжував виконувати її на концертах до самої смерті.

«Під час створення нового звучання, для мене було дуже важливим поспілкуватись з автором Олександром Злотником і така зустріч відбулась. Я дуже вдячний Олександру Йосиповичу за поради, які він мені дав. Я намагався залишити все найкраще, але додати сучасності. Сподіваюсь, що слухач оцінить пісню. 30 листопада день народження Яремчука і я хочу вшанувати його пам’ять цією роботою» - розповів співак.

До рейтингу застосунку Shazam на цьому тижні потрапила нова пісня виконавиці запального хіта «Вечорниці» - співачки SKYLERR.

Трек «У Полі Калина» створений спеціально для Євробачення-2023. Пісня потрапила у лонглист Нацвідбору на Євробачення-2023 та, але не пройшла у фінал.

“Пісня «У Полі Калина» розкриває одвічну боротьбу українського відважного народу за свою свободу. А ось головний сенс треку — воля і її ціна, яка зараз усім нам відома. Символічною стала й калина, що асоціюється з ненькою-Україною. У кліпі використані історичні кадри хронології війни, починаючи з 2014 року до сьогодення”, - написала співачка в описі до відео.

Ірина Федишин представила пісню “Дякую тобі”, яка присвячена українським захисникам.

Це пісня вдячності військовим, які зараз боронять Україну від російського агресора.У відео використані кадри з виступів співачки перед військовими.

Співачка Alyosha (Олена Тополя) презентувала пісню “Мене створив”.

”Мене створив” — це пісня-запитання до Творця. Коли відбувається щось погане, ми не можемо усвідомити, що це може бути такий самий прояв його любові, коли треба саме таким чином викликати зміни в нас, в душі... Ми звертаємося до нього: «Ти нас любиш? Чому так? Чому така твоя любов?». І, напевно, відповідь завжди є — вона всередині нас, — вважає ALYOSHA.

MONATIK представив танцювальну композицію “Дивна ніч”.

“Ця пісня - жест шани до творчості легенди української музики Миколи Мозгового. Варто відзначити, що її прем'єра мала відбутися ще до повномасштабної війни в Україні на “Вечорі пам'яті Миколи Мозгового”, для якого MONATIK ексклюзивно розроблював цей омаж (своє прочитання, вираз уваги до класика).

Пісня не лише знайомить із текстом та історичною особистістю класика української поезії Миколою Мозговим (хоча це важлива місія композиції). Новий сучасний мотив і прочитання мотивують усміхатися та танцювати душу, а також запалює вогонь у серцях навіть коли навколо гасне світло”, - йдеться в описі пісні.

Друга колаборація музичних проєктів Антона Шиферсона (Ship Her Son) та Степана Бурбана (Паліндром).

Пісня “Все не так погано” - це підсумки непростого для українців року, коли графіки відключення світла та атаки дронів-камікадзе перемішуються з графіком виступів артистів.

Переможець "Голосу країни" у 2021 році Сергій Лазановський представив пісню “Додому на Різдво”.

“Додому на Різдво... Важко усвідомити той факт, що цьогоріч багато українців не повернуться до своїх домівок на різдвяні свята, бо в когось їх вже немає, хтось знайшов собі нову в більш безпечному місці, а комусь немає до кого їхати... війна - це контраст емоцій. Ми повинні жити далі в цій реальності, яка зараз вирує в нашому повітрі.
В кожній своїй відеороботі хочеться залишити історію цього часу, щоб майбутні покоління не забули про страждання нашого народу. Відео містить теплі сцени сімейної атмосфери. Вірю, що зовсім скоро все закінчиться і кожен захисник повернеться додому”, - написав співак в описі до пісні.

Полтавський репер Артем Лоік представив трек “Сковорода”. Виконавець переосмислює фігуру українського філософа та його актуальність під час російсько-української війни.

“Я ходив собі по небесах аскетом,
доки на мою державу не націлили ракети!
І хай править зомбованими не Катерина,
та ми хряпнемо дверима, в дім не пустимо тварину”, - зачитав Лоік.

Гурт “Хейтспіч” виклав пісню “Добровольці”.

В описі до пісні хлопці зазначили, що створили пісню про людей, якими не керують інтереси чи гроші. Про людей, які роблять те, в що вони самі вірять.

Варто зазначити, що цього тижня було презентовано близько ста нових музичних робіт українських виконавців.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую