ye-logo.v1.2

Війна завтра не завершиться: про що говорив Сергій Жадан у Хмельницькому

Культура 3640
«Творчість важлива, але найперше ми усі працюємо на перемогу», — Сергій Жадан
«Творчість важлива, але найперше ми усі працюємо на перемогу», — Сергій Жадан. Фото: автора

За його словами, нині найкраще пишуться не вірші чи романи, а пости про волонтерську діяльність.

Вчора, 25 січня, письменник, музикант і волонтер Сергій Жадан відвідав Хмельницький. Для своїх шанувальників він провів автограф-сесію, а ввечері дав концерт з рок-гуртом «Жадан і Собаки». Також поспілкувався з пресою. Переважно говорив не про творчість, а про нагальне — війну та волонтерство.

Сергій Жадан поділився, що в умовах війни найкраще пишуться не вірші чи романи, а пости про волонтерську діяльність. Він переконаний, що саме ця частина його життя нині є найголовнішою.

«Творчість безперечно важлива й вона повинна тривати, але найперше ми усі працюємо на перемогу, на нашу країну, на Збройні Сили України. Ця війна, на превеликий жаль, завтра не завершиться. Якщо ж ми хочемо, щоб вона завершилася післязавтра, нам сьогодні та завтра треба добре попрацювати», — наголосив письменник.

Зізнається, що війна виснажує емоційно та фізично. Тому періодично нам усім потрібно підзарядка й цього не потрібно соромитися. Важлива взаємна підтримка. Щоб знайти сили працювати далі, потрібно спілкуватися з людьми, які дають тобі впевненість і віру. Для нього це українці, які перебувають на передовій або займаються волонтерством.

Шанувальники Сергія Жадана могли отримати від нього автограф

Шанувальники Сергія Жадана могли отримати від нього автограф

За словами Сергія Жадана, на волонтерському фронті йому випала нагода кілька разів попрацювати з європейськими мистецькими середовищами. Наприклад, нещодавно берлінський PEN-центр зібрав значні кошти, на які для Харкова придбали дві пожежні машини та десяток генераторів. Інший приклад: влітку з своїми польськими видавцями зібрав гроші й купив два авто для Збройних Сил.

«Користуючись нагодою, хочу подякувати усім, хто приймає внутрішньо переміщених осіб зі східних областей. Насправді це величезна допомога. Ми з музикантами їздимо Україною та країнами Європи й бачимо, як багатьом українцям, передусім жінкам і дітям, довелося залишити рідні домівки. Дуже важливо, щоб вони відчували захищеність і мали дах над головою», — зазначив Сергій Жадан.

Втім, співпраця зі західними митцями у нього не завершується на волонтерській діяльності. Наприклад, минулого літа він записав пісню з Євгеном Гудзем з американського гурту «Gogol Bordello». Невдовзі спробує записати ще одну. На відміну від попередньої вона буде більше схожа на творчості гурту «Жадан і Собаки».

Читайте також: Ірина Білик, Світлана Тарабарова та Жіночий квартал, YAKTAK, Sadsvit, FIINKA: нова підбірка українських пісень

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую