ye-logo.v1.2

Хмельницька письменниця Ольга Саліпа видала книгу для підлітків та розповіла про її непросту історію

Культура 1833
Нова книга - про історію, пригоди, підліткові проблеми і не тільки
Нова книга - про історію, пригоди, підліткові проблеми і не тільки. Фото: з фейсбук-сторінки Ольги Саліпи

Це перша книга письменниці із циклу для підлітків «Скарби».

Сучасна хмельницька письменниця Ольга Саліпа, відома низкою поетичних збірок та романів, серед яких й ретроромани про Проскурів, потішила своєю творчістю й молодших поціновувачів художнього слова. Нещодавно вийшла друком її перша книга "Таємниця замку-корабля" із циклу для підлітків «Скарби».

У ній - пригоди 14-літньої Ліни, яка на канікули разом з подругою, приїхала із Лисичанська на Тернопільщину. Ліна шукатиме скарби у старовинному замку, але знайде дещо значно цінніше...

«Тут є і пригоди, і історія, і трохи (чи не трохи?) підліткових проблем, - каже про книгу на своїй фейсбук-сторінці Ольга Саліпа. - Щоби бути крутим, треба пити алкоголь? Красивий одяг чи авто - запорука успіху? Що станеться, якщо опинитися із п'яною компанією значно старших хлопців наодинці? Зрештою, чи справді можна знайти скарб у старому замку і на що підлітку можуть бути потрібні великі гроші?»

Добру, проте з глибокими та часто болючими сенсами, історію адресувала письменниця не лише підліткам, її залюбки читатимуть і дорослі.

«Історія цієї книги довга і непроста, - зізнається Ольга. - Написана вона у 2019 році. Я двічі подавала її на «Молоду Коронацію слова». Вперше у 2020 році, тоді ж, коли рукопис "Олі" на "Коронацію" дорослу. І покладала на неї більші надії, ніж на роман "Оля". Але в той рік твір лишився непоміченим. У 2021 році з цією книгою я взяла участь у літературному конкурсі видавництва "Наш формат", отримала високі бали, але до фіналу не вийшла. Трохи допрацювала і надіслала його на конкурс "Молода Коронація слова" і в 2021 році він переміг. Але зі зрозумілих причин вийшов друком лише зараз».

Події, описані в книзі, відбуваються у 2019 році. Головна героїня Ліна бачила війну в 2014-му на власні очі, хоч і була мала, і думає, що на заході України про неї розуміють мало. Особливо її новий друг Андрій. Але виявляється, що на цій війні у нього загинув батько. Тим часом сама Ліна підозрює, що її тато може воювати за найманців так званої лнр...
Такі недитячі проблеми, які в контексті сучасної історії грають у новому світлі...

У романі є акценти на війні і питаннях мови та стереотипах схід-захід, а після 24 лютого, зізнається авторка, сприйняття цих речей дуже змінилося.

«Дещо зараз я би писала по-іншому, - стверджує Ольга Саліпа, зважаючи на страшні реалії. - Наприклад, Ліна би зробила чіткіші висновки щодо мови. Але зрештою це дасть мені можливість у наступних частинах книги показати еволюцію ставлення до цих питань... Я не знаю, чи варто було це все замішувати у книгу для підлітків, чи краще було написати просто про любов... Але ця книга 4 роки тому народилася такою».

Сайту «Є» Ольга Саліпа розповіла, що  у серії буде чотири книги. Друга, до слова, уже написана.

«Це буде щоразу інша історія, і, можливо, навіть з іншими героями, бо вони теж ростуть, як і мої читачі, - ділиться письменниця. - Щодо термінів виходу складно щось прогнозувати, але я дуже хочу, щоб мінімум одна книга в рік виходила з цієї серії».

Читайте також: «Життя вічне»: хмельницький письменник Юрій Даценко презентує новий ретродетектив

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую