ye-logo.v1.2

Свято-Покровську церкву-фортецю у селі Сутківці передадуть у державну власність

Культура 2706
«Первiсно будівля була чимось на зразок невеличкої фортеці, яку згодом пристосували пiд культовi потреби
«Первiсно будівля була чимось на зразок невеличкої фортеці, яку згодом пристосували пiд культовi потреби. Фото: з архіву

Наразі пам’ятка національного значення не має визначеного власника.

Церкву-фортецю у Сутківцях називають унікальною пам’яткою архітектури національного значення. Ця сакральна споруда оборонного типу була збудована у 1476 році. На жаль, як і багато українських пам’яток архітектури, нині потребує ремонту.

Як повідомили у пресслужбі Хмельницької ОВА, наразі Свято-Покровська церква-фортеця немає визначеного на законодавчому рівні власника. Це негативно впливає не лише на стан пам’ятки, але й на умови її використання.
Споруда входить до переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. Згідно з законом, вона може перебувати лише у комунальній чи державній власності. Аби забезпечити їй належний догляд, у 2022 році розпочали процедуру реєстрації пам’ятки у державну власність.

«Хмельницькою районною військовою адміністрацією уже виготовлено технічний паспорт на будівлю, замовлено оцінку майна та найближчим часом буде внесено відомості в Єдиний реєстр об’єктів державної власності про нерухоме майно», - розповідають в ОВА.

Загалом на території області розташовується 255 пам’яток архітектури місцевого та національного значення, значна частина з яких є культовими спорудами.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую