ye-logo.v1.2

Писанку часів Київської Русі представили на виставці у Меджибізькому замку

Культура 2414
Унікальна писанка часів Київської Русі з 2018-го перебуває у фондах замку
Унікальна писанка часів Київської Русі з 2018-го перебуває у фондах замку. Фото: надане сайту "Є" Олегом Погорільцем

До Великодніх свят тут відкрили дві виставки з історії писанкарства та випікання пасок на Поділлі.

До кінця квітня усі охочі, хто відвідає Меджибізький замок, можуть доторкнутися до найдревніших традицій, пов’язаних з Великоднем. До свят тут відкрили дві виставки з історії писанкарства та випікання пасок на Поділлі.

Серед експонатів - традиційні «крашанки», маленькі шедеври подільських писанкарок та незвичної форми керамічні посудини, які використовували лише один раз на рік, розповідає директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець.

Зналися наші предки й на писанках, й на дряпанках

Усі вони ексклюзивні й промовисто свідчать про славетну історію славетного містечка. Є серед шедеврів й керамічна писанка часів Київської Русі.

«Ми знайшли її ще у 2018 році, - розповідає Олег Григорович, - під час досліджень давньоруського шару Меджибізького замку. До слова, це вже друга знахідка. Значно раніше їй передували фрагменти такої ж».

Як її використовували в 11-13 століттях, треба досліджувати, запевняє директор заповідника. А от робили їх з глини, поливаючи зверху поливою й розписуючи.

Виставку можуть побачити відвідувачі замку

Щороку до великодніх свят ця писанка займає чільне місце на традиційних Меджибізьких виставках.

«Аби демонструвати оцю нашу справжню величезну потужну історію, - стверджує Олег Погорілець. – Адже, попри зухвале твердження, наших так званих "братів", що, мовляв, у нас не було історії, держави і всього іншого, це – свідчення виникнення християнства тут, у нас. Там його не знайдеш, скільки не шукай».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую