ye-logo.v1.2

«Проскурів, Цегла і Любов» - у Хмельницькому зіграють виставу, яку не встигли показати до війни

Культура 1832
Документальна вистава з елементами інтеракції «Проскурів, Цегла і Любов» була створена в рамках проєкту «Оголені»
Документальна вистава з елементами інтеракції «Проскурів, Цегла і Любов» була створена в рамках проєкту «Оголені». Фото: з фейсбуку театру "Дзеркало"

Хмельницький аматорський театр «Дзеркало» поновив показ власних вистав після року «вимушеної перерви».

Народний аматорський театр «Дзеркало» в цьому році святкує свій 70-річний ювілей. Проте, на початку він ще не мав власне цієї назви, а був просто «народним театром» при Будинку офіцерів у Хмельницькому. За минулих часів по всіх містах діяли такі «гуртки по інтересах», в яких люди без вищої професійної освіти, мали змогу «гратися в справжній театр». Але за час «гри» багато учасників аматорського театру обирали театр своєю основною професією. Наприклад, ставали студентами театральних вишів чи починали працювати в різних професійних театральних колективах України.

З квітня 2014 року народний аматорський театр у Хмельницькому очолив режисер Дмитро Гусаков. За цей час було поставлено декілька вистав та з ними відвідано кілька українських та зарубіжних фестивалів. Проте початок війни «заморозив» діяльність «Дзеркала» майже на рік. Про «вимушену» перерву, незакритий гештальт та плани на майбутнє - дізналися від його керівника.

Час, коли "не до мистецтва": лютий 2022 – квітень 2023

«Очевидна причина, з якої ми зупинили свою діяльність – початок війни. Всі ми були тоді у відомому кожному з вас психологічному стані: вирішували, що робити і як діяти далі. Одна з наших актрис, наприклад, поїхала за кордон. Інший актор повернувся до Полтави. І певний час нам всім було не до мистецтва взагалі. До того ж, я пішов служити... Словом, деякий час не було кому і як цим займатися».

Керівник народного аматорського театру "Дзеркало" Дмитро Гусаков під час зйомок промо для вистави «Проскурів, Цегла і Любов». Фото: з фейсбуку театру "Дзеркало"

Робота в багатьох державних театрах під час війни не зупинялась ні на мить: грали вистави з постійного репертуару, ставили нові п’єси та тримали культурний фронт. Хмельницький обласний драмтеатр Старицького, навіть попри відсутність в стінах театру головного режисера, мав можливість запрошувати для роботи режисерів з інших регіонів України, розповідає Дмитро Гусаков. А ось ситуація в аматорському театрі інша. «Дзеркало» підпорядковується міському Будинку культури: діюча трупа і у кращі часи не мала змоги запрошувати інших режисерів на роботу над п’єсами, а в умовах, які склалися з початком війни, так і поготів.

«Не збиралися на репетиції, проте все ж таки частково у цей період намагалися працювати, коли я фізично повертався до Хмельницького з лав ЗСУ. Так, наприклад, з’явився короткометражний анімаційний фільм «Все буде Україна». А коли я перейшов в запас, це дало мені змогу більше приділяти часу роботі як в драмтеатрі Старицького, так і в аматорському театрі «Дзеркало», - розповідає режисер.

У квітні цього року актори відновили свою роботу показом вистави "Історії з коробки". Фото: Ольга Нікітіна

Зібратися всім разом і почати роботу було зовсім не складно: пройшов період «переляку» і актори вже самі хотіли грати. Після показу першої вистави цього року прийшло розуміння також розуміння, що і глядач теж скучив за виставами від «Дзеркала».

«Роботу театру відновили показом вистави «Історії з коробки». Були різні думки, відносно того, з чого краще починати. Наш репертуар наразі складається з чотирьох вистав, три з яких ми цим складом можемо грати. І з усіх «Історії з коробки» більш емоційна. Це певна візитівка нашого театру. І я вирішив, що розпочати нашу роботу варто все ж таки з неї».

«Проскурів, Цегла і Любов» - вечірня репетиція за кілька годин до початку вторгнення

Документальна вистава з елементами інтеракції «Проскурів, Цегла і Любов» була створена в рамках проєкту «Оголені». Проєкт реалізувався у Хмельницькому у 2021 за ініціативи міської Агенції розвитку та за підтримки Українського культурного фонду. Перед собою проєкт ставив ціль відтворити автентичний вигляд старого Проскурова та показати справжню красу історичних будівель: «оголити» їх для містян та туристів, знявши сучасні рекламні вивіски та різнокольорову штукатурку.

Аматорському театру «Дзеркало» запропонували створити виставу, у якій би розповідалося про минуле, сьогодення і, можливо, про майбутнє Хмельницького. У виставі було задіяно п’ять акторів, які під час підготовки зустрілися з п’ятьма різними людьми для інтерв’ю. Запитання стосувалися міста та емоцій, з ним пов’язаних. На базі записаних інтерв’ю згодом народилася «Проскурів, Цегла і Любов», яку для глядача зіграли лише один раз – в серпні 2021.

У виставі було зайнято п’ять акторів, які під час підготовки зустрілися з п’ятьма різними людьми для інтерв’ю. Фото: з фейсбуку театру "Дзеркало"

«Якраз в кінці лютого 2022-го ми мали її грати, і ввечері 23 лютого ми її репетирували. Я пам’ятаю, що тоді ми багато говорили, що, можливо, незабаром може початися війна, і ніхто в це практично не вірив. Після репетиції розійшлися в гарному настрої, з думкою про те, що все буде добре. А за декілька годин почалося повномасштабне вторгнення. Виставу так і не зіграли. Проте через рік ми вирішили закрити свій гештальт», - розповідає Дмитро Гусаков.

Плани на майбутнє: вистава в жанрі театру-анімації

Грати надалі вистави у Хмельницькому колектив аматорського театру планує раз на місяць. Окрім того, знайшли нову п’єсу для постановки і готові розпочати роботу над нею вже ближчим часом.

«Обрали п’єсу сучасної української драматургині Ірини Феофанової «10 кілометрів», - розповідає керівник «Дзеркала» Дмитро Гусаков. - Ця історія про хлопчика, який пішки йде з окупованого Маріуполя до Бердянська. І, йдучи цих 10 кілометрів, він ніби розповідає історію свого життя в окупації. Ми вже погодили з драматургинею нашу співпрацю. І навіть під реалізацію цього проєкту виграли міжнародний грант, в який заклали купівлю необхідної технічної бази, а також виготовлення ляльок для вистави і створення відеопроєкцій».

Виставу «Проскурів. Цегла і Любов» покажуть 27 травня

Отже, актори аматорського театру «Дзеркало» запрошують містян та гостей Хмельницького 27 травня о 18.00 на перегляд документальної вистави «Проскурів. Цегла і Любов», грати яку будуть в приміщенні моно-театру «Кут». Вартість квитка становить 100 гривень.

 

Читайте також: Коли у школах Хмельницького пролунає останній дзвоник

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую