ye-logo.v1.2

Подяка подільським майстрам: у Хмельницькому відкрили виставку «Гончарний всесвіт»

Культура 1988
Таку виставку в області проводять вперше. Це подяка подільським майстрам за їх вклад у розвиток ремесла
Таку виставку в області проводять вперше. Це подяка подільським майстрам за їх вклад у розвиток ремесла. Фото: автора

Центр культури та мистецтв зібрав під своїм дахом вироби ручної роботи гончарів і керамістів з міста та області.

Гончарство, як вид народного мистецтва, відоме в Україні ще з доби трипільської культури. Традиції гончарювання та кераміки не переривались досить тривалий час в українських селах, зокрема на Поділлі.

Відомими осередками гончарного виробництва на Хмельниччині були Смотрич, Адамівка, Меджибіж, Сатанів та Кам'янець-Подільський. Гончарний промисел вважався тут основним видом діяльності для багатьох. А свої вироби майстри продавали на різноманітних ярмарках по селах.

Свій фах та майстерність в гончарстві батьки передавали своїм дітям впродовж десятиліть. Це дало змогу зберегти традиції ремесла і у складні радянські часи, коли влада переслідувала цей вид мистецтва на українських землях. Проте був на Хмельниччині період, коли гончарів майже не лишилося, - розповідає Таїсія Стан, керівник народної художньої студії «Рукотвори». «А через деякий час гончарство у нас в області почали відроджувати нові майстри та керамісти. І зараз у нас на Хмельниччині працює коло 20 майстрів. Тому ми вирішили їх підтримати та зробити таку виставку-презентацію», - розповідає Таїсія Сергіївна.

Мистецтво гончарства та кераміки в Україні стає все більш популярним

Роботи майстра з Хмельницького - Євгена Решетника

У холі обласного науково-методичного Центру культури і мистецтва представлені вироби гончарства і кераміки від 10 майстрів міста та області. Як розповідають організатори, вдалося запросити тільки половину умільців, бо є ті, хто виїхав з України. А також ті, хто наразі знаходиться в лавах ЗСУ. Виставку-презентацію під назвою «Гончарський всесвіт» в області проводять вперше. Це бажання висловити подяку всім подільським майстрам за їх вклад у розвиток українського ремесла. У вітальному слові директорка Центру Майя Онищук зазначила, що, не дивлячись на високу технологічну конкуренцію, наші подільські митці продовжують створювати свої унікальні вироби. А також закликала передавати унікальні знання з гончарства та кераміки наступним поколінням українців.

Керамічні роботи Олександри Пасічник - майстрині зі села Давидківці

В Центрі культури і мистецтв до 8 червня можна не тільки подивитися на роботи майстрів, а також придбати собі вподобані вироби. Це не зовсім ярмарок, проте організатори вирішили таким чином підтримати умільців. Декоративні речі, які служать оздобою для інтер'єрів, прикраси та іграшки, а також великий вибір керамічного посуду.

Хмельничанка Марина Сліщук постійно використовує в побуті такий посуд, бо просто обожнює кераміку. Кераміка для неї – це про затишок, тепло і власну історію. У її домашній колекції вже є робота від хмельницького гончаря Валерія Дороганя. Тарілку з цієї серії Марина побачила серед робіт майстра на виставці. Дівчина говорить, що полюбляє Косівську та Васильківську види кераміки, а деякі вироби з глини їй дісталися в спадщину від своєї бабці.

У домашній колекції Марини Сліщук вже є робота від хмельницького гончаря Валерія Дороганя. Тарілку з цієї серії дівчина побачила серед робіт майстра на виставці

Майстриня зі Старокостянтинова Наталя Філіпович вперше "захопилася глиною" ще у студентські роки. Тоді вибрала для себе фах кераміста, проте дипломну роботу захищала на тему гончарства, а не кераміки. Кераміка – це не обов'язково гончарювання, там можна ліпити вироби різними методами, зазначає майстриня. А саме робота з гончарним кругом та куснем глини на ньому для пані Наталії чарівний процес самопізнання та обміну енергією.

Наталя Філіпович - майстриня зі Старокостянтинова - вперше "захопилася глиною" ще у студентські роки

«Такої класної арттерапії ще треба пошукати. Саме гончарне коло, коли крутиться, це вже терапія: ці круги під руками тебе зачаровують і вводять в якійсь транс. Ти звільняєш свій розум від поганих думок, та налаштовуєшся на зовсім інший вимір. Це, до речі, не тільки моя особиста думка, а й всіх моїх учнів. Та і сам процес «творення» наближає тебе до чогось вищого», - розповідає майстриня. А також додає, що глина, як природний матеріал, дуже добре «заземлює» людину. Це не просто «кусень якогось болота», він «живий» та допомагає збалансовувати енергію.

Глина, як природний матеріал, дуже добре «заземлює» людину: забирає всю негативну енергію при умові, що ви любите сам процес роботи

«Забере всю негативну енергію при умові, що ви любите сам процес роботи з глиною. Тоді і відбувається той самий обмін енергією. Зазвичай, цей стан пояснити словами не можливо, його тільки можна відчути, попрацювавши з глиною», - завершує свою оповідь Наталя Філіпович.

На виставці можна не тільки подивитися на роботи майстрів, а також придбати собі вподобані вироби

Нагадуємо, що відвідати виставку-презентацію «Гончарський всесвіт» всі охочі зможуть до 8 червня в Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва за адресою: вулиця Володимирська, 103.

Читайте також: «Проскурів, Цегла і Любов» - у Хмельницькому зіграють виставу, яку не встигли показати до війни

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую