ye-logo.v1.2

Як хмельничани створили стометровий мурал в Іспанії (фото)

Культура 2103
У роботі використали орнаменти з подільських килимів
У роботі використали орнаменти з подільських килимів. Фото: надане авторами

Гігантський стінопис на українську тематику з’явився в історичному місті Кордоба, яке занесене до культурної спадщини ЮНЕСКО.

Подружжя хмельничан, художники Ольга та Михайло Коробкові нещодавно повернулися з Іспанії, де намалювали патріотичним мурал. Вуличну картину, розміром 12 на 8 метрів, створили у найжаркішому місті Європи – Кордоба.

На полотні зобразили матір з дитиною на руках, як символ того, що все перероджується. Роботу назвали «Мир в наших руках». Як розповідає Ольга, таким чином намагалися нагадати європейській спільноті про війну і про те, які часи зараз переживає Україна.

«Це місто – туристичне. Щомісяця його відвідує більше 10 мільйонів людей. Тож дуже влучно там ще раз нагадати про Україну. А мистецтво має говорити, воно несе свою функцію – розголос. Нас запросила громадська культурна організація міста Кордоба. Вони зробили дуже багато роботи, щоб нам дали дозвіл на розпис. Безпосередньо на стіні об’єкту, занесеного в ЮНЕСКО, малювати не можна. Тож ми малювали на полотні, яке прикріплене на будівлю», - говорить Ольга.

Мурал наносили протягом 15 днів.

Малюнок створили у межах конкурсу, куди запросили десять артистів різних жанрів. Серед них відібрали й сім’ю хмельничан.

Представлений ескіз – авторський. Його розробив Михайло, а після затвердження адаптував під стіну. У роботі митець використав патріотичні кольори і теплу кольорову гаму. Також додав до малюнку мотиви подільських килимів.

«Ми запропонували кілька варіантів ескізів. Цей був фаворитом. Коли ми приїхали, то ще кілька днів чекали, поки закінчиться процедура з документами. У них це набагато складніший бюрократичний момент, - говорить художник. - Погода нам додала роботи. Коли я наніс фасадну фарбу, пішла сильна злива. Я в житті ще такої зливи не бачив. Фарба потекла, довелося ганчіркою бігати і підтирати. Потім працював спеціальними спреями для муралів. На малюнок пішло близько ста балончиків».

Вчора автори презентували свою роботу у Хмельницькому.

Автори працювали над малюнком протягом 15 днів з врахуванням погодних умов. На люльку, в якій працювали, почепили український прапор. Тож перехожі не залишалися байдужими до побаченого.

«Люди все розуміли, навіть не побачивши кінцевого результату. Вони розуміли, що це про Україну. Багато з них вибачалися. Це були люди зі всього світу. Думаю, вони вибачалися, бо не можуть посприяти прискоренню завершення війни. У той час, коли світ літає в космос, ми боремося за виживання. Були люди, які хотіли дати гроші, ми надавали їм благодійні рахунки», - додає Ольга Коробкова.

Додамо, раніше Михало Коробков презентував персональну виставку своїх картин в Польщі. Тоді відбувся благодійний аукціон, під час якого митцям вдалося зібрати близько 2 мільйонів гривень з продажу полотен.

Мініатюрна копія муралу.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую