ye-logo.v1.2

Найбільший у світі мурал з самчиківським розписом з'явиться в Люксембурзі

Культура 2849
У Люксембурзі почали створювати мурал самчиківським розписом
У Люксембурзі почали створювати мурал самчиківським розписом. Фото: зі сторінки Ольги Машевської у фейсбуці

Мурал самчиківкою малює українська художниця Ольга Машевська.

У Люксембурзі почали створювати мурал самчиківським розписом, традиції створення якого походять із села Самчики, що на Старокостянтинівщині. Про це повідомила на своїй сторінці у фейсбуці Ольга Машевська, українська художниця, ілюстраторка книжок та майстриня з самчиківського розпису.

Саме її разом з ученицею запросили до Люксембургу, аби намалювати мурал самчиківкою.

«Це буде перший такого роду проєкт в Люксембурзі у самчиківському розписі. Хочеться, аби більше людей дізналося, що українці талановиті художники, розповісти про самчиківський стиль, його унікальність», – зазначають майстрині.

За совами майстрині, це буде найбільший наразі мурал у світі, розписаний самчиківкою. Під час створення муралу розмалюють стіну висотою 9 метрів, шириною 7 метрів, загальною квадратурою більше 70 квадратів.

Це буде перший такого роду проєкт в Люксембурзі у самчиківському розписі. Фото: зі сторінки Ольги Машевської у фейсбуці

За совами майстрині, це буде найбільший наразі мурал у світі, розписаний самчиківкою. Фото: зі сторінки Ольги Машевської у фейсбуці

Нагадаємо, у 2018 році масштабний проєкт з відродження самчиківки втілили в життя власне, у Самчиках, де розписали десятки будинків.

У 2019 році самчиківський розпис включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Нагадаємо, самчиківський розпис - вид українського декоративно-прикладного мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Хати регіону, де він зародився, здавна були розмальовані рослинними візерунками, які вважались оберегами. Особливо славились своїми розписами хати в селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області. 

До теми: Самчиківський розпис: вчимося малювати з майстром (ФОТО+ВІДЕО)

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую