ye-logo.v1.2

Самчиківку включили до нацпереліку елементів нематеріальної культурної спадщини

Культура 2718
Сачмчиківкою розмальовують різні архітектурні об
Сачмчиківкою розмальовують різні архітектурні об'єкти. Фото: з архіву

Самчиківський розпис побутував у селах південно-східної Волині.

Уже не одне десятиліття майстри самчиківського розпису у селі Самчики, що у Старокостянтинівському районі, створюючи унікальні орнаментальні панно, картини, замальовки. Як повідомляють у Хмельницькій ОДА, нещодавно самчиківський розпис включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

«Ще здавна в окремих селах південно-східної Волині, що межували з Поділлям, а особливо у селі Самчики, майстри розмальовували свої оселі рослинними візерунками, які вважались оберегами. Але з часом традиція розпису майже зникла і відродилась лише у шістдесятих роках минулого століття майстру народного мистецтва Олександру Пажимському. Він зі своїми однодумцями і соратниками створив у Самчиках дитячу школу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва і дав друге дихання самчиківці», - повідомлячють у Хмельницькій ОДА.

Додають, що сьогодні самчиківським орнаментом розписані хати, зупинки громадського транспорту, навчальні заклади не лишень у Хмельницькій області. Ним зацікавились відомі майстри та художники, пересічні громадяни всієї України. Основам його навчають дітей в школах. Видано плакати, календарі та листівки, створено декоративні тарілі.

Читайте також: Самчиківським розписом прикрасять театральну студію в Києві

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую