ye-logo.v1.2

«Доторкнутися» до жіночих історій: у Хмельницькому відкриють виставку мисткині Ганни Богачук

Культура 974
Історії українських жінок про становлення самоідентичності від місткині Ганни Богачук
Історії українських жінок про становлення самоідентичності від місткині Ганни Богачук. Фото: скрін з відео про відкриття експозиції у Вільнюсі

Документальні історії з різних регіонів України, які об'єднані однією тематикою – усвідомлення власної приналежності до своєї рідної землі.

Дитячі спогади, рідні місця та люди: проєкт «Ідентичність» - мистецьке дослідження факторів, які формують національну приналежність. Вони передаються через призму спогадів та історій жінок, з якими художниця Ганна Богачук спілкувалася особисто. При зустрічах вона ставила лише одне запитання: «Чи пам'ятаєте ви момент, коли вперше усвідомили, що ви українка?». А героїні проєкту – жінки із східних, південних та центральних регіонів України – намагалися віднайти це усвідомлення у своєму житті.

В коментарі для сайту «Є ye.ua», мисткиня розповіла, що перша історія, яка свого часу і започаткувала роботу над проєктом, до циклу не увійшла. На запит про особисті історії, який Ганна Богачук розмістила у власній соцмережі, відгукнулася її знайома.

«Вона зараз проживає в Лондоні, а сама родом із Запоріжжя. І для неї власна ідентифікація – складне питання. Вона розповідала мені про шлях своєї бабусі та матері, які були сильними жінками, тому що повинні були забезпечувати всю сім'ю, оскільки чоловіків не було, - ділиться спогадами Ганна Богачук. - Від того вони були здебільшого емоційно холодними, напевно, але знайомій передавалася любов до рідної землі через квіти. Також з самого дитинства вона багато подорожувала, і для неї рідний дім асоціюється з жовтими ліліями, які росли вдома. Вона до цього часу вплітає образ цих квітів в історію свого життя»

До історій на виставці можна дійсно доторкнутися: щоб прочитати текст, треба спочатку його "відкрити". Фото: скрін з відео про відкриття виставки "Ідентичність" у Вільнюсі

Сама художниця народилася та виросла у Хмельницькому, тому для неї було важливо вперше в Україні власну виставку показати в рідному місті. Це бажання перед усім, зазначає Ганна Богачук, дати можливість місцевій громаді прочитати ці історії та їх зрозуміти, бо вони, насправді, ближчі, ніж це здається.

«Цей проєкт народився з моїх власних спогадів та роздумів на цю тему. І в розмовах з моїми героїнями я зрозуміла для себе, що той контекст, в якому зростали ми, як діти цього регіону, в значно відрізняється від контексту інших областей нашої країни. І нам іноді важко зрозуміти якісь моменти. Проте це можливо зрозуміти та переосмислити безпосередньо спілкуючись з людьми. Індивідуальні історії змушують тебе співчувати та більш з розумінням ставитися до особистого шляху людини», - розповідає художниця.

Особисто для неї ідентифікацією її домівки є люди, традиції та тепло, а також емоції, які виникають саме під час перебування вдома. Додатковим «місцем сили», яке також допомагало мисткині формувати власну ідентичність є Бакота. На відкритті виставки «Ідентичність» у відвідувачів буде можливість особисто познайомитися з художницею. А також дізнатися інші історії інших жінок та пригадати свої власні.

Отже, всіх охочих запрошують долучитися до мистецької події: відкриття персональної виставки Ганни Богачук відбудеться вже завтра, 30 листопада, о 17-й годині в приміщенні Хмельницького обласного художнього музею.

Читайте також: «2024 рік – рік Перемоги»: у Хмельницькому презентували благодійний календар, кошти з якого спрямують на ЗСУ

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую