ye-logo.v1.2

«Форма вогню»: фільм про героїв без зброї

Культура 1753
Презентувати фільм "Форма вогню" планують у лютому. І першим містом стане Хмельницький
Презентувати фільм "Форма вогню" планують у лютому. І першим містом стане Хмельницький. Фото: надані Костянтином Дєтковським

Документальна стрічка про роботу хмельницьких рятувальників у Херсоні покликана дати відчути світу те, що переживає Україна.

Нещодавно вийшов трейлер до 40-хвилинного документального фільму «Форма вогню». «Листопад 2022 року, деокупований Херсон - під постійним обстрілом росіян. Щодня і щоночі нові руйнування: багатоквартирні будинки, лікарні, школи, міські мережі. Та рятувальники, попри постійну небезпеку, кілька разів на добу виїжджають на термінові виклики й продовжують робити свою справу задля єдиної цілі - зберегти якнайбільше життів», - йдеться в описі до трейлеру.

Команда проєкту — генеральний продюсер фільму «Форма вогню» Костянтин Дєтковський, режисер Вас Київський. Оператор – Володимир Кратінов, виконавчий продюсер – Вікторія Кратінова. Над сценарієм працював американський сценарист Майк Маккі. І, як впевнені творці фільму, «Форму вогню» має побачити увесь світ. Отож, що це проєкт, яку мету переслідують його автори та як він пов'язаний з Хмельницьким – про це сайт «Є ye.ua» поговорив із генпродюсером Костянтином Дєтковським.

 - Як виникла ідея створення фільму та чому фільм саме про роботу рятувальників?

- З початку повномасштабного вторгнення я як продюсер працював виключно над проєктами на військову тематику. Ми робили зйомки для Збройних Сил, ССО, МВС, Національної Поліції, Військових Адміністрацій. На одному з проєктів ми з командою познайомились з рятувальниками ДСНС, які працювали у Херсоні одразу після звільнення міста від рашистів. Від полковника ДСНС Андрія Козака ми почули неймовірну історію про порятунок людей на пожежі у Херсоні під час обстрілу – і вирішили зняти про це фільм. Його одразу знімали на англійській мові – бо хочемо, щоб про героїзм рятувальників дізнався увесь світ.

- Тобто, «Форма вогню» - це більше не на внутрішню українську аудиторію, а на зовнішню?

- В першу чергу ми хочемо охопити американського та західного глядачів. Тому фільм вийде двомовним – англійською та українською. Мета фільму – показати нашим країнам-партнерам, чому важливо підтримувати Україну. Ми хочемо розказати про трагедію українського народу через війну, яку розпочала країна-терорист росія – та про героїзм наших людей.

Генеральний продюсер фільиму «Форма вогню» Костянтин Дєтковський

Генеральний продюсер фільму «Форма вогню» Костянтин Дєтковський.

- Чи правильно я розумію, що не всі зйомки відбувалися в Херсоні?

- У фільмі багато відео-реконструкцій, які знімались майже як художнє кіно. Знімати повноцінні реконструкції поблизу фронту дуже небезпечно – це загрожує життю та здоров'ю рятувальників – учасників зйомок, та самій знімальній групі. Тому саме реконструкції ми знімали у тилових містах – в тому числі у Києві та Хмельницькому. Реконструювали все за розповідями самих рятувальників, під контролем спеціалістів ДСНС.

"Форма вогню" - фільм, побудований на історіях хмельницьких рятувальників, які допомагали Херсону в листопаді 2022 року

"Форма вогню" - фільм, побудований на історіях хмельницьких рятувальників, які допомагали Херсону в листопаді 2022 року.

- То ж фільм побудований на розповідях безпосередніх учасників?

- Так, повністю. Серед головних спікерів у фільмі – полковник Андрій Козак, підполковник Андрій Гуменюк та хлопці з їх зведеного загону. Це – герої, які рятували інші життя, ризикуючи власними.

- Кінематограф – це недешева річ. Як вдалося знайти гроші на фільм?

- У нас документальний фільм, а тому проєкт не настільки дорогий, як художнє кіно. Необхідні витрати на виробництво закрили завдяки нашим партнерам, за що їм принагідно хочу подякувати. Жодної бюджетної копійки на створення цього фільму не просили, бо розуміємо, що в нас в країні є нащо витрачати.

- Чи плануєте якось цей фільм монетизувати, щоб потім гроші спрямувати, до прикладу, на підтримку ЗСУ?

- Це не той фільм, на якому можна заробити гроші. Це некомерційна історія. Звісно, ми під час спецпоказів, особливо за кордоном, хочемо збирати гроші на допомогу ЗСУ та ДСНС. До прикладу, плануємо зробити презентанцію в Валенсії (місто в Іспанії – прим.авт.), і люди, які прийдуть, матимуть змогу задонатити, або передати, до прикладу, необхідне обладнання для ДСНС.

- Валенсія, то далеко від нас… Де в Україні можна буде побачити фільм?

- Ви хочете спитати чи будуть його показувати в Хмельницькому, правильно?

- І в Хмельницькому також…

- Так, ми плануємо презентацію фільму в кількох містах, в тому числі і Хмельницькому. Поки дату не назву, але це буде приблизно в середині лютого в одному з кінотеатрів міста.

"Формулу вогню" планують показати на міжнародних кінофестивалях у США та Європі

"Форму вогню" планують показати на міжнародних кінофестивалях у США та Європі.

- А далі що?

- Безумовно, фільм буде доступним двома мовами в Youtube. Буде теле-прем'єра, буде реліз на стрімінгових платформах. Ну, і, звісно, «Форма вогню» вирушить за кордон із показами, а також на різні міжнародні кінофестивалі. Але на одному фільмі ми не зупиняємося. Працюємо далі.

- Знімаєте ще одну стрічку?

-«Форма вогню» - це лише перший фільм у рамках нашого проєкту «Ordinary People». Ми прагнемо зробити цикл документальних фільмів, які розповідають про життя українців під час війни. В першу чергу – це військові, рятувальники, лікарі. Світ має знати про країну-героїв – Україну!

Читайте також: Скульптура на кінчику олівця: митець зі Славути витесує мініатюри розміром з голівку від сірника

«Таке було бажання сина»: воїн з Хмельниччини презентував книгу, написану на передовій

Червона доріжка у фортеці: як відкривали Перший Хмельницький кінофестиваль (ФОТО+ВІДЕО)

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую