ye-logo.v1.2

«Уроки толерантності»: в українських кінотеатрах покажуть фільм режисера з Хмельниччини

Культура 870
Стрічку зняли у жовтні 2022 року
Стрічку зняли у жовтні 2022 року. Фото: Facebook-сторінка фільму

У 2018 році Аркадій Непиталюк отримав 12 номінацій премії «Золота дзиґа» за одну із повнометражних стрічок.

Нову комедійну стрічку – «Уроки толерантності» – режисера з Хмельниччини Аркадія Непиталюка покажуть на великих екранах. Прем'єра фільму відбудеться у середу, 14 лютого.

В основі сюжету картини «Уроки толерантності» лежать взаємовідносини пересічної української родини Найдюків. За фінансову винагороду провінційна вчителька, її безробітний чоловік та діти вирішили переступити через низку принципів, побудованих на несприйнятті інакшості і гомофобії. Вони взяли участь у програмі з євроінтеграції «Уроки Толерантності», основна умова якої – тимчасово поселити у себе вдома активіста та представника ЛГБТ+. Тепер Найдюки мають адаптуватись до неочікуваних змін та приборкати власні упередження. Але чи зійдуться очікування з реальністю?

Комедія «Уроки толерантності» створена за п'єсою Ігоря Білиця «Гей-парад». Над сценарієм працювала Людмила Тимошенко разом із Аркадієм Непиталюком, який водночас режисерував картину. За словами творців, основна мета цього фільму через гумор розширити межі толерантності суспільства та дати можливість поглянути на «інакшість» зсередини.

«Комедія, навіть, якщо висміюють особисто тебе, завжди сприймається легше і не ображає. Щобільше, коли комедія показує якісь людські вади, то глядач спочатку сміється з когось, не усвідомлюючи, що на екрані відображено і його риси характеру. Але підсвідомо він сприйме це висміювання, і з часом почне змінюватися», — говорить Аркадій Непиталюк.

Утім, попри схвальні відгуки критиків і знавців кіно, не усім сподобалась ідея. Через тематику ЛГБТ+ невідомі вчинили акт вандалізму, розфарбувавши фасад кінотеатру «Жовтень» та афіші фільму фарбою.

Вандали розмалювали афіші фільму символікою нацистів. Фото: кінотеатр "Жовтень"

У колективі кінотеатру вважають, що дії вандалів спрямовані на відведення країни «назад у радянську прірву». У представництві кінотеатру закликали глядачів активно переглядати фільми, читати книги та вивчати наукові дослідження для розвитку свого світогляду.

Що відомо про режисера «Уроки толерантності»

Український режисер Аркадій Непиталюк родом з села Лехнівка, що на Ярмолинеччині. Закінчив Київський національний університет театру, кіно та телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Після стажування у Німеччині та Нідерландах у 1997 році починає кар'єру режисера на українському телебаченні. Серед його проєктів – «3х4. Найкумедніше домашнє відео», «Еники-Беники», «Сусідські війни», «Один за всіх» та «Дім на заздрість усім».

Аркадій Непиталюк

Аркадій Непиталюк. Фото: Українська правда

Як кінорежисер Аркадій Непиталюк дебютував у 2016 році. Це були відразу дві роботи: короткометражка «Кров'янка» та повнометражний фільм «Припутні». Фільм короткого метру авторства Аркадія Непиталюка переміг у Національному конкурсі 46-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Згодом його номінували у 6 категоріях на здобуття національної кінопремії «Золота дзиґа-2017», у тому числі як найкращий короткометражний ігровий фільм 2016 року. Вже у 2018 отримав найбільшу кількість номінацій премії «Золота дзиґа» його повнометражний фільм «Припутні» - їх було 12. 

У його доробку також стрічка «11 дітей з Моршина», одна із серій проєкту «Перші дні». Остання з робіт – комедійна короткометражка «ГКЧП» про життя дитячого табору під Запоріжжям на тлі спроби державного перевороту в СРСР.

Читайте також: Yaktak, Kozak System, Schmalgauzen, The Hardkiss, П'25, «Жадан і собаки», Аліна Гросу: добірка нової української музики

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую