ye-logo.v1.2

Проект «МУР», Тіна Кароль, Марина Круть, Kalush, Quest Pistols, Drevo, Фіолет: нова добірка української музики

Культура 1557
Добірка нової української музики цього тижня
Добірка нової української музики цього тижня. Фото: patrioty.org.ua

29 лютого відбувся реліз альбому-мюзиклу «Ти [Романтика]» від проєкту «МУР» про письменників доби «Розстріляного відродження»

Цього тижня окрім традиційних нових синглів та оглядів альбомів українських музикантів у добірку потрапив й мюзикл.
29 лютого відбувся реліз альбому-мюзиклу «Ти [Романтика]» від проєкту «МУР» про письменників доби «Розстріляного відродження». Це головна музична подія цього тижня в Україні. За два дні збірка зібрала понад сто тисяч переглядів на Youtube.

Альбом складається з 17 композиції, пов'язаних між собою сюжетом. Всі вони зв'язані між собою сюжетом, переходять одна в одну і дають можливість слухачу «на власні вуха» стати свідком історичних подій, зазначено в описі альбому.


До створення музичного проєкту долучилися Сергій Жадан, гурт NAZVA, Євген Янович, Олена Кравець, Євгеній Дубовик, Хейтспіч та Сергій Мартинюк (Колос з гурту “Фіолет”).

«Ми написали тексти, написали музику, і роздали ролі героїв XX століття — нашим сучасникам. Бо ми вважаємо, що у минуле — можна дивитись, як у дзеркало. І або дивуватись, як чудово на тобі сидить державна символіка, або трохи всплакнути, помітивши старі шрами і нові зморшки…», — зазначили учасники МУР, пише nv.ua.

У треках згадують таких визначних українців як: Павло Тичина, Володимир Сосюра, Микола Хвильовий, Михайль Семенко, Лесь Курбас.

У кліпі використали архівні фото та відео матеріали.

Хмельничанка Марина Круть (відома, як проєкт «KRUTЬ») презентувала спільну пісню із реп-гуртом «KALUSH». Вона називається «Десятка».

Як йдеться в описі до відео, пісня була написана у 2021 році. «Вона просто виникла за 15 хвилин, так трапляється завжди, коли до мене приходить натхнення

“Це реальна історія з мого особистого життя, про справжню дружбу й місце, до якого я відчуваю неймовірно велику любов – кафе «Десятка». Це справжнє кафе в Івано-Франківську, яке добре відоме любителям поїздок в Карпати. Маю тільки найтепліші спогади про це легендарне місце, адже воно асоціюється у мене з горами. І я бажаю кожній дівчині мати такого друга, який в будь-якій ситуації допоможе подолати різні життєві труднощі. Дружба завжди перемагає”, - зазначила Марина Круть.

До популярних музичних відео цього тижня потрапила пісня Олександра Волошина (Voloshyn) “Пазли”.


“У треку розповідається історія мого знайомого, який був у стосунках з дівчиною, яку неймовірно кохав, але дізнався, що вона працює стриптизеркою. Він тривалий час вагався, чи варто продовжувати ці відносини, але через деякий час нарешті зрозумів, що не може бути з дівчиною , яка його обманювала і вирішив поставити крапку у відносинах, хоча продовжував кохати її.

Я надихнувся цією історією і разом із авторами створив трек і кліп "Пазли", - зазначив співак.

Ще один трек з музичних трендів Youtube цього тижня - це композиція “Я тебе знайду” від гурту “Очі в очі”.

Гурт “Очі в очі”, який складається з двох артистів - Сергія Кузнєцова та Ольги Воробйової. У грудні вони представляли пісню “Метелики”.

До топ-100 українського рейтингу застосунку для розпізнавання пісень Shazam потрапила нова композиція Насті Балог під назвою “Калатало”.

“Пісня «Калатало» – це емоційна розповідь про кохання, яке бореться за своє існування. Історія розгортається навколо двох людей, чиї стосунки на межі розриву. Ця тема, на жаль, близька багатьом парам, що переживають випробування відстанню, важких психологічних змін, бо деяких закоханих війна зблизила, а інших навпаки віддалила один від одного. Але я все ж закликаю боротися за своє кохання, знаходити шляхи вирішення проблем, якщо це ще можливо, та не втрачати віру”, - розповіла співачка в описі під відеокліпом.

Реп-виконавець Jockii druce цього тижня випустив альбом Trashouttttttt. Дмитро Однороженко з гурту “Хейтспіч” залишив позитивний відзив на цей альбом у своєму Твітері. З цікавого: на платівці є навіть спільна пісня з Надією Дорофєєвою, яка називається “Журба”.

Але у добірку увійшла композиція “Бути долб..бом”, яка потрапила до українського рейтингу Shazam. У трекі присутня ненормативна лексика.

Ще одна нова композиція з рейтингу застосунку Shazam - пісня “Три дні” від фіналістки національного відбору до Євробачення-2024 співачки Skyller.

“Три дні. Стільки потрібно героїні, щоб забути кохання до чоловіка, який виявився не вартий її почуттів. Але чи зможе вона це зробити? Адже простіше сказати це, ніж наказати серцю звільнитися від почуттів. Саме про цей шлях: від болі до волі — ця пісня. Про шлях до відновлення себе після розтавання, про шлях до пошуку сил жити далі. Та про силу бути знову відкритою світові і новим почуттям”, - розповіла співачка.

Гурт “Фіолет” презентував пісню “Уяви собі”.

“Ніколи не знаєш, що несе за собою завтра і яке з твоїх «люблю» стане останнім. Тримаєшся думками за сьогодні, руками і серцем за найближчих. Згадуєш, мрієш, любиш вже і сьогодні. Ніби завтра нема, а тобі знову сімнадцять. Тільки уявіть собі… “, - йдеться в описі під відео.

Гурт Quest Pistols видали пісню "Божевільна". Одночасно із релізом треку на стрімінгах, було представлено на нього кліп. Гурт вважає пісню терапевтичною, бо через енергію руху ми позбуваємося стресу та болю.

“Танцювальна відвертість, як терапія самопрояву. Важливо, не втратити контакт із собою, з яскравою блискавкою живого таланту, яка завжди наповнює людину енергію для виконання найсміливіших ідей і життєвих задач. Це енергійне відео про скажених людей, загублених у часі, просторі та моторошних стосунках. Жива, оголена емоція сексуальної пристрасті провокує, притягує увагу, але не дає відповідей і надій. Ми просто “викрикуємо” рухами тіла весь біль та втому, намагаючись позбутися реальності, яка сковує розум у нерухомості”, - відмічають артисти, розповідаючи про новий трек.

Пісня також потрапила до рейтингу Shazam в Україні.

Шоумен з Хмельницького Дядя Жора (справжнє ім'я - Вадим Мичковський) випустив кліп на нову пісню “Яскраві моменти”.

У пісні виконавець згадує щасливі моменти свого життя, зокрема як зростали діти, як він подорожував з родиною.

У відео знялася родина Мичковського. Вони сидять у кінотеатрі та переглядають кадри з власного життя.

Виконавиця Тоня Матвієнко випустила композиція «Ти — це я».


Цю роботу Тоня присвятила своїй мамі — Народній артистці України Ніні Матвієнко, яка пішла з життя в жовтні 2023 року. Головний сенс пісні «Ти — це я» у тому, що для батьків ми завжди залишаємось маленькими.

Спеціально для цього треку творча команда спіаачки відтворила голос Ніни Митрофанівни за допомогою штучного інтелекту. Її фраза «А я — це ти» перериває монолог Тоні, пише Бігмір.

«Ми — продовження наших батьків. В пісні “Ти — це я” себе впізнають багато людей, — впевнена Тоня. — Ми можемо бути не схожими зовнішньо зі своїми батьками. Але у багатьох випадках звички, голос, рухи ідентифікують нас як дітей своїх батьків. Це складно пояснити словами, але можливо за допомогою творчості. Пісня “Ти — це я” саме про це», — написала Тоня Матвієнко під відео.

Тіна Кароль випустила відео на пісню “З тобою”.

Ця пісня акцентує на настрої весняного кохання.

"Ця пісня схожа на фотографію, яка завжди збереже мої почуття, але тільки я про них буду знати", - каже Тіна Кароль.

Гурт Tember Blanche та виконавець Макс Пташник планують випустити спільний альбом. До платівки має увійти їх спільна пісня “В одній кімнаті”.

“В аранжуванні пісні використано мінімум MIDI-інструментів: для запису біта Влад бив кулаками в груди, потирав руки і навіть гладив мікрофонну стійку — все це для того, аби зберегти «природність» звучання. Зі свого боку Саша та Макс вклали в цю композицію природне почуття страху залишитися наодинці з собою”, - так музиканти описали процес створення композиції.

Гурт Shkerebertb засновано в Києві в травні 2022. Творчість гуру тяжіє до альтернативного металу з елементами грув- та дез-металу.

В квітні 2023 музиканти випустили перший повноформатний альбом «Отакі казки малята…», який отримав ротацію на "Radio Rocks".


Цього тижня рокери презентували трек “Івасик Телесик і змії-канібали”.

Хмельницький музикант Влад Ликов другий тиждень поспіль випускає нові пісні.


Цього разу композиція називається “До мрій”.

“Завжди йдіть до своєї мрії і вона обов'язково збудеться”, - зазначає автор.

Рок-гурт Epolets та співачка Shmiska записали спільну пісню “Плавить”, яка увійде до альбому гурту “Темна вода”.


Нещодавно сайт “Є” ye.ua писав про пісню Shmiska під назвою “Нічого”.

Репер ХАС представив трек “Винні”.

“Часто у стосунках люди роблять винними одне одного, тому що не приймають відповідальність за власні дії, не визнають своїх помилок, і тому перекладають вину на партнера. Це той випадок, коли історія кохання через недовіру, через постійні докори одне одному, перетворюється на “стіл допитів”, - підкреслює музикант.

В 2020 році Роман Голубінка з Рівного, відомий як фронтмен гурту «Гримить», створив ще один проєкт – «Authentix».

Цього тижня музиканти представили ніжну ліричну композицію “Лютий”.

Передмова — це музичний дует продюсера та гітариста Владислав Зарічнюка та співочої поетеси Віри Правило, яка також грає на клавішних.


"Ніч Урочиста" - перша пісня з майбутнього третього альбому гурту Peredmova.

Пісня написана на вірш Лесі Українки “Свята ніч” та присвячений 153-му Дню народження поетеси.

Проект “Пропаща сила” випустив трек “Сирець”, який присвятив кінцевій станції метро однієї з гілок Київського метрополітену.

В пісні описується історія пари, які мешкають на околиці столиці.

Гурт “Після Дощу” випустив пісню “Малюю”.

“Малюю - це ностальгія по тому за чим ми сумуємо. За запахами, людьми, містами, місцями, атмосферою. В темні часи часто згадуєш ті часи коли світ здавався кращим, і ця пісня це моя можливість заплющити очі і згадати про речі за якими я сумую. Сподіваюся тобі вона теж в цьому допоможе”, - зазначають музиканти.

Виконавець Vechir представив трек “Рани”, який присвятив українським захисникам.

“Минає черговий рік війни і вже більше не має ран, бо ми звикли тримати удар. Якби боляче не було але ми витримаємо і ворогу не вдасться зламати нас. В цій пісні йдеться про незламність нашого народу і ніякий таран з боку окупанта не допоможе нас перемогти”, -йдеться в описі до пісні.

Співачка Love.Mary та електронний дует Karoon записали спільний трек “В книзі”.

“Цим треком артисти підіймають одразу кілька тем, тому кожен зможе знайти щось для себе. У тексті пісні “В книзі” йдеться про вічний пошук себе у цьому світі, про таємниці, які супроводжують нас та породжують страхи та про діалог з вищими силами”, - зазначають музиканти.

Гурт “Громадянин Топінамбур” випустив пісню “Елізабет”.

“Нашому гурту завжди хотілося робити різноманітну музику - від іронічних шлягерів і міського шансону до патріотичних пісень та ліричного кантрі з присмаком вестерну.

Ось «Елізабет» – це лірична композиція, яка продовжує цикл пісень із всесвіту “Пісні про дівчат”. Тут і про сильні почуття, і про відносини, як на війні, і про втрачене кохання, і про сильних жінок”, - розповіли музиканти про нову композицію.

Ще один фіналіст національного відбору до Євробачення-2024 Drevo презентував трек “Відлітай”.

Це пісня про депресію, самокопання та можливості знайти ресурси для покращення самопочуття.

Черкаський гурт Spiv Brativ записав пісню про ранкові терористичні атаки окупантів на українські міста. Пісня так і називається “Недобрий ранок”.


“Замість кави - в повітрі іскри”, - зазначають музиканти.

Пост-панк проект Sudno презентував трек “Вокзали”.

“Перони, наче море солоні від сліз,
Дощі змивають все потрібен лиш час.
Вокзали залишають на серці поріз,
Вокзали побачили тисячі нас”, - йдеться в тексті пісні.

Київський музикант Berliner Doner (Павло Сергованцев) випустив трек “Лютий”.

Це рефлексія музиканта на війну та події, які відбуваються в країні.

Гурт Folkulaka, який був створений на початку пандемії, але продовжув створювати музику і під час повномасштабного вторгнення.

Цього тижня гурт представив пісню “Покохала упиря”. Такий собі погляд на фільм “Сутінки” з присмаком українського фолку.

Співачка Nichka випустила весняну пісню “Пристань”

“Сьогодні перший день весни 2024 року і я просто хочу обійняти вас цією піснею, цим відео. Хочу, щоб вам на 3 хвилинки стало трішки тепліше. Хай всі тривоги дочекаються відбою. Хай всі рідні душі дочекаються зустрічі та обіймів”, - зазначила співачка.

Співачка Alekkksa випустила трек “За кордоном”.

Це пісня про українців, які опинились через війну за кордоном та їх відчуття в цей час.

«Ницо Потворно» — музичний проєкт Сергія Гусака, ексвокаліста гурту Леді Джанк та лікаря в житті. Цього тижня музикант представив черговий міні-альбом.

Музика «Ницо Потворно» стає більш ліричною. Тож у добірці буде його композиція “Коли тебе нема”.

Лідер гурту "Тартак" Олександр Положинський створив нову пісню із символічною назвою «На Висоті».

В її записі брали участь військовослужбовці ЗСУ.
 
Тонка — український музичний проєкт, що створили навесні 2018 року Альона Карась та Ярослав Татарченко.

Нова композиція музикантів назаивається "Болить".

У відео-роботі на сингл «Болить» ми хотіли підкреслити емоційний стан пісні - тяжкі переживання та жагу до свободи.
 
Гурт TVORCHI представив власне прочитання відомої пісні Кузьми Скрябіна "Два озера повні сліз" 2001 року. Вона стала одним із саундтреків фільму "Я, "Побєда" і Берлін" за мотивами повісті Скрябіна, що виходить у прокат 14 березня.

“Два озера повні сліз" — пісня, яка переповнює смутком та водночас любов'ю. Вона як подорож на тій самій "Побєді", про яку писав Кузьма. Слухаєш пісню, і ніби їдеш з пункту А в пункт Б, відкриваючи для себе нове. В ній немає класичної структури, тому ця меланхолійна "поїздка" щоразу приносить нові емоції", - так прокоментували пісню музиканти, пише vogue.ua.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую