ye-logo.v1.2

Фото кількох єврейських пам'яток з Хмельниччини - серед переможців спецномінації «Вікі любить пам'ятки»

Культура 1919
Переможців номінації «Єврейська спадщина» обирали вшосте
Переможців номінації «Єврейська спадщина» обирали вшосте. Фото: колаж зі світлин wlm.org.ua

У підбірку з 12-ти найкращих світлин увійшли роботи чотирьох фотографів з Хмельниччини.

У рамках конкурсу фотографій пам'яток культурної спадщини України для Вікіпедії «Вікі любить пам'ятки» цього року вшосте провели спеціальну номінацію «Єврейська спадщина».

Як зазначають організатори, у межах спецномінації було завантажено понад 800 світлин, на яких зображено 119 об'єктів. Загалом на знімках представлені пам'ятки єврейської спадщини з 20 регіонів України.

Цього річ переможців обирали у кількох категоріях – «Синагоги», «Кладовища» тощо. Відтак, у підбірку з 12-ти найкращих світлин увійшли роботи чотирьох фотографів з Хмельниччини.

Зокрема, найкращим фото у категорії «Синагоги» стала робота хмельницького фотохудожника Олександра Соленцова з інтер'єром синагоги у Сатанові. Світлина отримала найвищі бали журі у цій категорії. Також це фото отримало відзнаку в спеціальній номінації «Інтер'єри» 2023 року.

Найкращим фото у категорії «Синагоги» стала робота хмельницького фотохудожника Олександра Соленцова. Фото: wlm.org.ua

Додамо, що Сатанівська синагога - пам'ятка архітектури національного значення. Вона належить до оборонного типу і є однією з найдавніших у всій Східній Європі. Датується 1532 роком. Свого часу її відбудували майже з руїн.

А от друге місце у категорії «Кладовища» посіла світлина із зображенням єврейського кладовища на Вовчій Горі хмельничанина Валентина Маговкіна. Це щойновиявлена пам'ятка історії, датується XIX століттям. Вважається, що тут похований рабин Ісраель Аврагам Мазал - духовний лідер і наставник єврейської громади, керівник юдейської общини Чорного Острова.

Друге місце у категорії «Кладовища» посіла світлина із зображенням єврейського кладовища на Вовчій Горі. Фото: wlm.org.ua

На третьому місці у цій же категорії журі відзначило роботу городоччанина Дмитра Полюховича із видом на єврейське кладовище у Городку Хмельницької області. Це кладовище датується XVIII-XX століттям, наразі не охороняється державою.

Третє місце у категорії «Кладовища» посіла світлина із зображенням єврейського кладовища в Городку. Фото: wlm.org.ua

Серед найкращих фото у категорії «Інше» на третьому місці за оцінками журі опинилася робота із зображенням джерела Баал Шем Това у селі Требухівці Хмельницької області, передмістя містечка Меджибожа. Її автор – хмельничанин Ігор Западенко. Цей об'єкт теж не охороняється державою.

Серед найкращих фото у категорії «Інше» на третьому місці за оцінками журі - робота із зображенням джерела Баал Шем Това у селі Требухівці. Фото: wlm.org.ua

Нагадаємо, організатори фотоконкурсу, присвяченого пам'яткам культурної спадщини України «Вікі любить пам'ятки», також представили переможців у номінації на краще фото регіонів країни за підсумками 2023 року. Кращим фото Хмельниччини стала світлина скали з гротом і водоспадом в Маліївцях, що на Дунаєвеччині. Її автор – хмельницький фотограф Олександр Соленцов.

Читайте також: Які температурні рекорди два дні поспіль фіксували на Хмельниччині

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую