ye-logo.v1.2

Картини Олександра Гуменчука нагадують обереги

Культура 5737
Фото: автора

У Хмельницькому в стінах обласного художнього музею яблуку ніде було впасти. Шанувальники мистецтва завітали на першу персональну в нашому місті виставку заслуженого художника України Олександра Гуменчука.

На суд глядачів він представив 13 робіт - лише малу часточку того, що він створив. За підрахунками митця, їх у нього близько 600. Остання робота, яку він завершив незадовго до відкриття виставки - “Толока”. Нею він прагнув показати зближення людей один з одним, об'єднання та взаємодопомогу.
Родом з Приморського краю, митець понад тридцять років живе у Хмельницькому та навчає мистецтву дизайну студентів національного університету. А у вільний час створює картини. Його твори зберігаються у приватних колекціях та музеях в Україні, Росії, Польщі, Німеччині, Угорщині, США тощо. До слова, він разом з Миколою Мазуром брав участь у розробці та створенні музею “Памяті жертв голодомору 1932-33 років”, що у Меджибожі.
У своїх роботах пан Олександр використовує авторську техніку, зокрема, на полотні кріпить додаткові матеріали — тирсу, мішковину, шматки паперу та ниток, а потім наносить на них акрилові пасти, створюючи рельєфи, або ж використовує колажі з готових об'єктів, які вміло поєднує. Проте у кожній його роботі неодмінно присутні орнаменти. Митець пояснює це висловлюванням академіка, історика й археолога Бориса Рибакова: “Частина сюжетів, прикрас та елементів орнаменту явно магічного, заклинального характеру виконувала свого часу роль замовлянь на добробут та оберегів від зла. Нашого далекого предка заспокоював і звеселяв вигляд цих оберегів, і звідси народжувалося відчуття краси”. За словами працівників музею, його картини створюють іншу реальність, котра, хоча й перегукується із сучасним світом, однак живе власним життям.
Експозиція творів Олександра Гуменчука триватиме понад два тижні.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую