ye-logo.v1.2

Інша музика родом із «малої Варшави»

Культура 3659
З такою «Забавою» всяка забава вдасться.
З такою «Забавою» всяка забава вдасться. . Фото: з архіву гурту

Є на Поділлі два села, про які колись склалася весела примовка : «Маків – то як малий Краків, Шатава – як мала Варшава». Побутує вона й донині.

А села справді незвичні. По-перше, лежать на «стовповій дорозі» - автотрасі «Житомир-Чернівці», а тому мешканці в усіх розуміннях «легкі на підйом». Ця траса веде до кордону, відтак, має міжнародне По-друге, з давніх часів громадяни Шатави й Макова намагалися бути в курсі всіх культурних новинок, як те роблять люди в містах. Може, цьому сприяли володарі сіл?! Якби ви побачили коли-небудь хоч раз ворота колишньої маківської цукроварні, прикрашені каріатидами, то погодилися б із лукавим порівнянням.
Так от, саме в «малій Варшаві», яка була колись наділена Магдебурзьким правом, народилося на світ двоє братів - Віталій та Роман Кукурудзи. Їхній дід не раз розповідав хлопцям про колишні часи на Поділлі. Поки хлопці слухали, роззявивши роти, дід уже раз – і барабана змайстрував. (Тепер, до слова, і Роман себе в тому знайшов). Був дід знаним музикою та ходив по весіллях років тридцять. Коло діда заохотилися до тієї справи й внуки. Хлопців віддали навчатися до сільської школи мистецтв. Старший Віталій опанував трубу, а Роман, дарма, що зовсім ще був малий, вражав усіх вибиванням ритмів на барабані. Віталій освоїв ще й баян. Які б не були часи, а люди все одно одружуються, гуляють весілля. А яке ж то весілля без музик?! Прийшла черга внуків послужити односельцям. До речі, найперший гонорар Кукурудзам заплатили немалий – на заздрість їх ровесникам – 20 доларів. За те, що погодилися грати на проводах в армію.
Коли брати були студентами, писали різні тексти для колективу, який мав грати фолк-рок. А з 1999-го працюють як сільські музиканти. Хоч у душі часто ворушилася гонорова мрія про сцену. З чим на неї вийти? Спочатку наслідували «Гайдамак», «Мандри», «Mad Heads”, але хто ж їх не копіює?!. І, щоб вирізнятися, вирішити «бити власною картою». Зупинилися на духовій музиці. Так народився гурт «Забава brass». У складі Роман Кукурудза (барабан), Віталій Кукурудза (баян, соло), три труби – Роман Білошицький, Віталій Ямін, Володимир Ганін, Микола Сугак – туба, Олександр Гомілко – тромбон. Працюють при Кам’янець-Подільському районному центрі культури і мистецтва «Розмай”, хоч заради музики доводиться долати часто й кілька десятків кілометрів. До прикладу, Віталій працює в місті Дунаївці, в Будинку школяра.

Такого ніде немає, щоб в одного колективу було два керівники, а для «Забави» - це нормально. «Урожай» перемог обоє Кукурудз забезпечують, можна сказати, подвійний. На конкурсі «Весільний музика» їх ніхто ще не переграв. Осмілівши, гурт вже брав участь і в фестивалях всеукраїнського масштабу. «Забаву» помітив керівник телепроекту «Фольк-мюзік» Володимир Коваленко, колектив був запрошений на зйомки програми. Останню свою перемогу «Забава» здобула на Всеукраїнському фестивалі «Червона рута». Хмельниччина дала на «Руті» цьогоріч аж п’ять переможців, зовсім молодий гурт із Кам’янця отримав третю премію та звання лауреата.

Хлопців люблять знімати телевізійники та кіношники. Ну, дуже вони вже колоритні. А як Роман хвацько підстрибує біля барабана – аж хочеться забути всякий клопіт та дати лиха закаблукам. Гурт виконує власні музичні твори, брати самі пишуть тексти та мелодії до них. І не забувають про народну пісню та музику, виконують їх у власних обробках. А жанр ніхто не зміг точно визначити, отож навіть солідне журі на «Руті» назвало їх музику «іншою». Хлопці й не проти, бо головне для них – аби та музика якомога більше люду за серця «чіпляла» та вселяла в них снагу до життя, вчила радіти йому.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую