ye-logo.v1.2

Хмельницький – єдине місто зі скіфським курганом

Культура 9215

Зберегти його закликають хмельничан активісти благодійного фонду «Відродження історичної спадщини українців»

Багатоповерхівки, паркани, галявина і кількаметровий хрест на Проспекті Миру. Так нині виглядає місцина, де 2,5 тисячі років тому був розташований скіфський курган бронзової доби. Вже незабаром на тому місці розпочнеться зведення монументально-скульптурної композиції. Для початку проведення робіт є відповідне рішення депутатів Хмельницької міської ради, яке вони ухвалили ще наприкінці минулого року, і проект, який розробив заслужений художник України Микола Мазур, і навіть уся технічна документація, яку, за власний кошт, виготовили активісти благодійного фонду «Відродження історичної спадщини українців». Для забезпечення цього проекту протягом 2011-2013 рр. виконкомом Хмельницької міської ради доручено обласній громадській організації «Українська громада» створити благодійний фонд, який уже зареєстровано під назвою «Відродження історичної спадщини українців».
З кожного – по можливості, усім – історію
Представники фонду переконані, що свято боронити і берегти рідну землю заповідали нам з давніх-давен рідні предки і як нагадування про цю заповідь полишили нам велику поховальну споруду – скіфський курган, або як в народі казали «козацьку могилу». Ця поховальна споруда дохристиянських часів охороняється державою, а рішення сесії міської ради курган віднесено до пам’яток історії та культури, тому його територія не може бути приватизована.
Створений відомим скульптором-хмельничанином Миколою Мазуром проект передбачає, що сам курган та його культурний шар залишаються незайманими, а усі елементи монументу розташовуються навколо нього. Це мають бути чотири прикрашених скульптурою великих кам'яних брили, що символізують чотири доби української історії, починаючи від трипільської, і водночас чотири пори року. А поряд з ними по колу ще дванадцять малих, що символізують 12 місяців. За попередніми оцінками, композиція обійдеться у суму до 3 мільйонів гривень. Можливо, дещицю виділить міська влада, але найбільше розраховують на благодійні внески громадян і юридичних осіб.
«Головна суть пропозиції полягає в тому, що бойові кургани-могили насипались руками тисяч людей, багатолюдною «толокою», – розповідає Микола Мазур. – І щоби ми краще усвідомили, що саме споруджуємо, пам’ятали про це і передавали цю пам’ять своїм нащадкам, слід також створити таку «народну толоку». Кожен хмельничанин повинен долучитися до святої справи, висипавши на курган шапку чи жменю землі, або допомогти копійкою». Чимало свідомих хмельничан уже долучилися до проекту і внесли перші внески на рахунок фонду.
Час збирати каміння
За словами завідувача відділу історії Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергія Демидка, перші відомості про курган між селом Лезневе та містом Проскурів наведені 1901 року в роботі Євфимія Сіцінського «Археологічна карта Подільської губернії». А ось перше розвідкове обстеження пам'ятки з встановленням її розмірів та місця розташування проведене у 1997 році самим паном Сергієм. «За даними розвідки, курган розташований на вододільній частині плато у мікрорайоні Виставка, – розповідає пан Демидко. – Висота насипу до 2 метрів, діаметр – 20 метрів. Поверхня задернована». Протягом тисячоліть курган зберіг свої обриси навіть у період стрімкої забудови міста. До речі, Хмельницький – чи не єдине місто в Україні, де в межах міської інфраструктури розміщена історична реліквія, вік якої сягає понад п’ять тисячоліть.
Директор фонду Антон Камінський переконаний, що історію потрібно берегти усією громадою. «Курган – це намолене багатьма поколіннями, особливе місце – переконаний Антон Анатолійович, – це найдавніша, збережена у вічності могила наших предків. А ці місця, знаємо, потрібно шанувати. Як шануємо і доглядаємо місця вічного спочинку своїх дідів, батьків. І, як зауважив автор проекту Микола Мазур – час збирати каміння, а воно – це наше непам’ятство. «Шановні земляки, долучайтесь до святої справи – спорудження історичної пам’ятки у нашому місті «Скіфський курган – історія наших предків», робіть свої внески», – закликають не лише представники фонду, але й усі свідомі хмельничани. У свою чергу правління фонду обіцяє регулярно інформувати громаду міста через засоби масової інформації про хід справ, наповнення фонду та імена благодійників (за їхнім бажанням).
Для усіх бажаючих долучитися до благодійної справи відкрито рахунок для накопичення благодійних внесків від громадян і юридичних осіб
Рахунок № 2600501327352 в ПАТ «КРЕДОБАНК».
 

Коментарі:

Проскуровчанин 09.05.2016 22:47

Тем более непонятно, почему в начале статьи авторка указывает дату "2,5 тисячи лет назад", хотя в середине статьи она же приводит слова археолога Сергея Демидко, который говорит о возрасте в 5 тысяч лет. Так что передайте жертвователям "на памятник скифам", чтобы забирали свои деньги обратно ))

Проскуровчанин 09.05.2016 22:43

Пани авторка, ну возьмите же школьный учебник, если интернет не помогает - и Вы с ужасом узнаете, что скифы не имеют отношения к бронзовому веку. Скифы - это уже ранний железный век (РЖВ). А курган таки бронзового века. Этот курган еще не исследовался археологами и оттуда нет четко датирующих артефактов, но датировка зачастую определяется исторической топографией его размещения и особенностями архитектуры (высота, диаметр, форма).

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую