ye-logo.v1.2

...з архівів СБУ

Культура 3067

У музеї історії міста Хмельницького експонується виставка, яка допомагає зрозуміти нашу історію

З нагоди відзначення Дня Незалежності України у музеї історії міста Хмельницького відкрито фотодокументальну виставку “Народна війна 1917-1932 років”, присвячену боротьбі за встановлення української державності та народним визвольним повстанням.
“День Незалежності України – це не тільки свято, а й нагода згадати нашу трагічну історію, ту ціну, яку сплачено за існування нашої сьогоднішньої держави”, - каже директор музею історії міста Хмельницького Ігор Западенко. – “Для більшості хмельничан події, у яких наші прадіди брали свідому чи мимовільну участь, є білою плямою історії. Щойно відкрита у нашому музеї пересувна виставка багато в чому заповнює ту прогалину у часі, яку має наша експозиція між 1917 та 1932 роком”.


В щойно відкритій пересувній експозиції вперше подано матеріали по всіх тогочасних українських губерніях, включаючи Подільську, та в цілому по Україні щодо дій підпільних організацій, повстанських загонів, селянських збройних повстань, стихійних виступів, загонів самооборони. При її створенні використано матеріали державних та галузевих архівів СБУ вісімнадцяти областей України.


 Автором історичного дослідження, покладеного в основу виставки, є Роман Круцик, голова Київської міської організації Всеукраїнського Товариства “Меморіал” ім. В. Стуса.  

Роман Круцик каже: “Виставка є надзвичайно насиченою матеріалами, які ми кілька років розшукували у архівах. Не всі фотографії та документи про дійсні події, що відбувалися на нашій землі, ми змогли включити до експозиції, яка налічує 28 стендів – однак і зараз глядачі можуть вперше ознайомитися з такими свідченнями, які змінять усталений погляд на те, що відбувалося в Україні і на Поділлі у 1917-1932 році”. Роман Круцик передав музею історії міста Хмельницького комплект видань, випущених товариством останнім часом.


 Створення та демонстрація експозиції у багатьох областях України стали можливими завдяки підтримці міжнародного фонду “Відродження”. Показ виставки у музеї історії міста Хмельницького (вул. Проскурівська, 30) триватиме до 10 вересня 2012 р. 

www.khmelnytsky.com

Фото зі сторінки Музею історії міста на facebook.com

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую