ye-logo.v1.2

Київські саксофоністи дали джазу

Культура 2707
Фото: Любов Багацька

Сьогодні у Хмельницькій обласній філармонії виступив Київський квартет саксофоністів.

Час для концерту був обраний дуже вдало – саме в цей день 170 років тому Адольф Сакс винайшов саксофон. Цей музичний інструмент став просто незамінним для джазових гуртів. А до Хмельницького завітало одразу чотири віртуозні майстри гри на цьому музичному інструменті. 

Київський квартет саксофоністів Національної філармонії України зібрався 27 років тому. Тоді музиканти не мали навіть залу для репетицій і працювали на чистому ентузіазмі. Проте їм треба віддати належне – вони фактично заклали підвалини української школи саксофону. Нині квартет дуже відомий не лише в Україні, а й у світі: в Угорщині, Росії, Польщі, Італії, Німеччині, Білорусі, Бельгії, Греції, США та Канаді. Та найбільше Київський квартет саксофоністів люблять у Франції – там вони виступали 30 разів!
У репертуарі квартету — фольклорна, класична та сучасна авангардна музика, джазові композиції.
Увесь спектр своїх музичних можливостей музиканти продемонстрували сьогодні у великій залі філармонії. Розпочали виступ із українських давніх танців XVI-XIX століття. Прозвучали композиції Чайковського, Брубека, Веласкеса, Джопліна, Гершвіна. Найбурхливіше публіка вітала жваві джазові композиції. А завершили виступ гості відомим на увесь світ українським «Щедриком».
До речі, виступ Квартету київських саксофоністів пройшов у рамках Мистецького марафону (24 вересня — 24 грудня), присвяченого 75-річчю Хмельницької області.

 

Інформація про Київський квартет саксофоністів:

Квартет отримав: першу премію на Всеукраїнському конкурсі камерних ансамблів у Києві (1987), першу премію та приз “Кришталевий Лев” на Міжнародному джазовому конкурсі у Львові (1989), першу преммію на Міжнародному конкурсі духових оркестрів та камерних ансамблів у м. Рівному (1996). визнаний кращим колективом на Міжнародному “Мюзік Фесті” (1993), на Міжнародному конкурсі у м. Росток (Німеччина, 1997), а також на Міжнародному фестивалі слов’янської музики в Парижі (1998). Брав участь у Всесвітньому конгресі саксофоністів, присвяченому 150-річчю створення саксофона, в м. Анже (Франція, 1990), 1—мі Всесвітньому конгресі саксофоністів, м. Пезаро (Італія, 1992), Європейському конгресі кларнетистів і саксофоністів, м. Будапешт (Угорщина, 1996). в 11-му Всесвітньому конгресі саксофоністів, м. Монреаль (Канада, 2000).
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую