ye-logo.v1.2

Пам’яті Небесної сотні: Із Хмельниччини, під час Революції Гідності загинуло 14 людей і 56 поранено

Євромайдан 5180

Відому статистику вкотре у День пам’яті Небесної Сотні нагадав голова комітету ради Майдану з питань медицини Володимир Лукіянчук.

Сьогодні, у суботу, 20 лютого, в Україні відбуваються пам'ятні заходи, приурочені до другої річниці вбивств учасників Революції гідності протягом 18-20 лютого 2014 року.

У Хмельницькому вшанувати тих, хто поклав життя у боротьбі за Україну на Майдан Незалежності прийшли хмельничани, активні учасники Революції Гідності та представники влади. Лампадки, квіти з чорними стрічками, вінки і у кожного в пам'яті зринають кадри, які закарбувалися комусь на довго, а комусь від однієї пам'ятної дати, до іншої.

На Майдані у Хмельницькому знову людно

«Хтось сьогодні приніс квіти в Пам'ять Небесної Сотні, а два роки тому був по іншу сторону барикад. Але він сьогодні тут. І це перемога Небесної сотні. Небесна сотня своє зробила. Вона перемогла! А тепер ми, живі, хто залишився, повинні жити і працювати, аби Україна була такою, за яку загинула Небесна сотня. За яку загинули хлопці у Дебальцево рік тому. В пам'ять про них ми повинні засукати рукава і працювати», – сказав спікер хмельницького Майдану, а нині міський голова Олександр Симчишин.

Його перегукувалися із римованим зверненням, яке за мить до промови мера лунало із динаміків:

… «Чому ви в хлопчика дозволили стріляти? Що кинув каменем по владі
І щитом, свою свободу думав відстояти виходячи на барикаду знову.
З щитом з фанери, голими руками, він йшов під кулі перемігши страх.
А ви боялись, або не хотіли, хоча би якось захистити нас.
Але облишмо, це вже ваша совість, якщо вона звичайно у вас є.
Усіх розсудить Той, хто там на небі свої поради нам усім дає.
Небесна сотня відійшла у вічність. «Героям слава» не пусті слова
І пам'ятником нехай вам стане нова країна, сильна та міцна!

«Під час Революції Гідності від нашої області загинули 14 людей. Прізвища 12 із них відомі, а ще двоє, були вивезені до Криму, і до цього часу їхні тіла не знайдені. Поранено було 56 жителів нашої області. Вони лікувалися по різних областях та країнах, а дехто ще й досі лікується, або й взагалі прикутий до ліжка, – сказав Володимир Лукіянчук. – Але хочу сказати, що Революція Гідності не закінчилася. Вона триває й досі. Схиляю голову перед усіма 126 Героями Небесної сотні, які загинули за країну».

Почесну варту забезпечила Національна Державна Академія Державної прикордонної служби України.

 

Схили голову у хвилинні мовчання й усі присутні.

Кілька залпів зі зброї, білі голуби – символи миру у руках дітей, молитва із вуст священиків… І вже за кілька десятків хвилин стіна із фотоствітлинами загиблих Героїв знову стала німим свідком наших із вами щоденних справ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую