ye-logo.v1.2

Усьому є межа! Михайло Загородний розповів про кулуарщину із заступниками, хто і для чого туди рветься і кого точне не буде в його команді

Політика 5380
Ми ще трохи потягнемо і, можливо, взагалі підемо у пілотний проект – будемо працювати без заступників?!
Ми ще трохи потягнемо і, можливо, взагалі підемо у пілотний проект – будемо працювати без заступників?!. Фото: автора та з архіву редакції

Голова Хмельницької обласної ради, після останньої сесії на якій так і не вдалося обрати йому заступників, видається, втомився від цієї невизначеності і готовий будь що поставити крапку в епопеї із заступниками.

Сформувати команду Михайло Васильович намагався уже кілька разів, але завжди питання про обрання заступників, з тих, чи інших причин, знімалися з порядку денного.
Спочатку він сам був не готовий назвати кандидатури, а потім уже запропоновані представники політ сил не отримували більшості голосів, або ж питання примусово знімалося з порядку денного як таке, що «не відповідає усім юридичним нормам», як у випадку останньої сесії.
Та, схоже тепер Михайло Загородний готовий змінити «милість на гнів» і таки поставити крапку. Каже, довго терпів кулуарні перемовини, намагався бути демократичним, але усьому є межа!
На останній сесії, яку вже охрестили «кадровою» Михайло Васильович переконує, крапку поставить незалежно від того, вдасться консолідувати депутатів і домовитися про єдину команду, чи ні. Сесія, орієнтовно буде у травні, а до того часу, каже, буде вести перемовини, ймовірно уже з новими претендентами на посаду першого заступника та заступника голови Хмельницької обласної ради.

- Питання про внесення третьої посади заступника було внесено з моєї ініціативи, яку підтримали спочатку шість фракцій, - каже Михайло Васильович. Але вже на ранок, в день коли відбувалося засідання, одна фракція вийшла з переговорів, очевидно не зрозумівши суті питання до кінця. Зроблено це було з метою максимального об’єднання позиції депутатів обласної ради, незалежно від того, керувалися вони політичними амбіціями, чи іншими інтересами. Лише для того, щоб більшість була стабільною і працювала в інтересах громади області на прийняття рішень, а не якісь незрозумілі посили і звинувачення одне одного, в тому числі й мною.

- Хто саме вийшов з перемовин?

- Це найбільша фракція в обласній раді (фракція «За конкретні справи» – авт.). Вийшли вони з процесу, пояснивши тим, що питання не до кінця витримано з юридичної точки зору. Найближчими днями я підпишу рішення про скликання так званої кадрової сесії, на яку будуть винесені питання внесення змін до регламенту, до виконавчого апарату ради і обрання заступників. Сесія відбудеться десь у другій половині травня.

Депутати фракції "За конкретні справи" двічі блокували трибуну за останні кілька місяців. 

- Як плануєте домовлятися, якщо стільки разів уже питання «пролітало»?

- Зараз все у нас настільки демократично відбувається, що далі уже нікуди! Мені здається, що я вже аж надмірно демократичний. Я можу звичайно змінитися, але не бачу потреби. На мою думку найважливіше, що нині має бути в людей – це терпимість. Іноді мені здається, що я настільки вже терпимий, що скоро не витримаю. Насправді, я вже на межі! Але ще терплю для того, щоб консолідувати усіх. Бо ж коли два барани сходяться – толку не буде! Я готовий поки бути тим, хто поступається. Але, ще раз кажу, усьому є межа. Питання заступників має дійти до консолідації. Моя сьогоднішня позиція може коригуватися в процесі переговорів, якщо хтось надасть вагомі аргументи. Після усіх цих політичних ігор та заяв, я вважаю, що має враховуватися найбільша фракція, але вона повинна також рахуватися з іншими. Але якщо ті фракції, які мають по вісім голосів, і теж хочуть диктувати умови, то так не буде! Треба було спочатку перемагати на виборах, набрати для цього голосів, а потім диктувати умови. Спочатку я готовий був поступатися, але зараз категорично заявляю: будемо йти на стійку більшість. Найбільша фракція, потім менша, менша і ще менша. Бо у нас є непослідовні рішення: говорять одне, а на ділі – голосування в інший бік, популістські заяви, і невивчені питання. Коли депутати пропонують обговорення питань у залі, тоді як ми пропрацювали їх усіх на комісіях, це називається – депутат не хотів знати, а просто хоче, щоб було по його. Він не працює в міжсесійний період, а хоче в залу, при засобах масової інформації показати, що він піклується про громаду.

- Ви сказали про терпимість, але багато хто з вашого оточення, оцінює це як відсутність політичного досвіду і занадто демократичний підхід як для політика.

- Насправді саме важливе, що було на минулій сесії – це прийняття бюджету і програми соціально-економічного розвитку області. Ми це зробили. А кадрові питання можуть не вирішуватися й далі! Область від цього гіршою не стане, як би цього не хотіли окремі люди. Ми ще трохи потягнемо і, можливо, взагалі підемо у пілотний проект – будемо працювати без заступників?! До прикладу, на період відпустки голови обласної ради, один із голів комісій буде виконувати обов’язки. І все! Ну, якщо не хочуть люди об’єднуватися, щоб щось робити, то що робити? Вони говорять про посади і неправильність обрання і все тому, що кожному не дали гарантії першого заступника. Але немає стільки перших! Якби на першому голосуванні, за голову ради, ще б кілька дрібних фракцій вийшли і не брали участь у голосуванні, я б мав спокій і давно уже сформував би команду. А так проблема в тому, що за мене проголосували майже одностайно, а тепер всі хочуть заступників!

Голови фракцій під час перемовин у кабінеті голови облради. Людий 2016 р.

- Чи буде на наступній, так званій кадровій сесії, поставлена крапка із обранням заступників?

- Думаю що так, якщо до сесії, на якій будуть обиратися заступники, політичні сили і лідери скажуть, до прикладу, що вони позапартійні, готові працювати на благо області, і не почнуть через кілька місяців проводити роботу на тому окрузі, звідки хочуть йти до парламенту. Тут вже ж хоч угоду підписуй, що він буде працювати на обласну раду, не використовуватиме посаду, як агітмайданчик.

- Тобто війна за посаду заступника йде як за майданчик на майбутні вибори?

- У процесі переговорів були розмови наприклад, що «мені треба ця посада, бо планую йти до Верховної ради по такому-то округу і хочу додати собі рейтингу». Так ось таких в моїх заступниках не буде! Будуть ті, хто готовий, незалежно від політичної сили, працювати з головою обласної ради Загородним.

Михайло Загородний: Якби на першому голосуванні, за голову ради, ще б кілька дрібних фракцій вийшли і не брали участь у голосуванні, я б мав спокій і давно уже сформував би команду.

- Кандидатури заступників будуть ті ж самі, чи інші?

- Питання ще, чи взагалі відбудеться та сесія. Може уже призначать голову адміністрації, і не буде потреби набирати заступників (віджартовується, що мовляв, скоро нам обіцяють голову облдержадміністрації, якщо він буде толковий, то складеться гарна команда для роботи й без заступників авт.). Дуже можливо, що в процесі підготовки до цієї сесії, жодного із тих прізвищ, які звучали як кандидати на заступників, не звучатимуть.
 

Коментарі:

Саша 03.05.2016 18:41

Про голову адміністрації Загородний накаркав. Тепер йому треба буде точно трьох заступників, щоб нармально працювати, бо з цим головою толку не зведеш

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую