ye-logo.v1.2

У Дністрі виявили вірус гепатиту А. Чи варто хвилюватися хмельничанам?

Суспільство 10282
У Дністрі радять поки не купатися.
У Дністрі радять поки не купатися. . Фото: автора

Результати проб оприлюднив відділ Чернівецького лабораторний центру, який проводив вірусологічні дослідження.

У офіційному документі йдеться, що 19 липня були взяті проби води з рекреаційної зони річки Дністер в місті Новодністровськ. Результати невтішні – виявлено антиген вірусу гепатиту «А». Лабораторний центр радить міському голові Новодністровська встановити в місцях відпочинку вздовж берега Дністра таблички «Купатися заборонено».

Із запитанням чи заражена дністровська вода на теренах Хмельниччини ми звернулися до відповідних установ.

Начальник Департаменту екології Хмельницької ОДА Сергій Вавринчук каже, за це відповідає і Держпромспоживслужба.

«Для того, щоб говорити про гепатит в Дністрі, потрібно аби екологічна інспекція зробила відбір води на території нашої області. За це відповідає і держпромспоживслужба. Зауважте, що русло річки Дністер у Новодністровську знаходиться нижче за наше. Тому зараження може бути, а може і не бути», - зазначив Сергій Михайлович.

В Екологічній інспекції області повідомили, що їхня лабораторія не акредитована на проведення вірусологічних досліджень.

Натомість, у Головуправлінні Держпромспоживслужби в Хмельницькій області повідомили, що питання тільки вивчають.

«Я від вас вперше почув про цю інформацію, - каже начальник відомства Василь Грушко. - З усної розмови знаю, що міський голова Кам'янця Михайло Сімашкевич звернувся до т.в.о. заступника голови Хмельницької ОДА Олега Гуменного, аби той дав розпорядження щодо відбору води. Яка наразі ситуація я не знаю».

Фото сайту Новоднівстровськ інформаційний

 

У свою чергу Олег Гуменний лише зазначив, що дав розпорядження керівнику Лаборатогного центру, аби той відправив працівників до Дністра для забору води. Результати дослідження, каже чиновник, будуть лише через п’ять днів.

Та поки чиновники визначають хто і які проби має брати, лікарі радять поберегти себе.

Лікар-інфекціоніст Хмельницької міської інфекційної лікарні Жанна Дворнік, каже можливість зараження є, але це залежить від багатьох факторів: наявності щеплення, імунної системи і так далі.

Довідка:

Гепатит А (застаріле — хвороба Боткіна, інфекційний гепатит, епідемічний гепатит) – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Час між інфікуванням та появою симптомів складає від двох до шести тижнів. Якщо симптоми з'являються, вони, як правило, зберігаються протягом 1-4 тижнів у неускладнених випадках. Спостерігають нетривалу гарячку у перші три дні хвороби, слабкість, зниження апетиту, жовтяницю, в тяжких випадках — може бути блювання, біль у животі. Гостра печінкова недостатність виникає рідко та найчастіше її зустрічають серед людей з фоновими тяжкими хворобами.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую