ye-logo.v1.2

Справа розстрілу хмельницьких майданівців: Крайтору обрали запобіжний захід

Євромайдан 5169
Віктор Крайтор, екс-очільник управління СБУ в Хмельницькій області, якого підозрюють в тому, що він дав наказ 19 лютого 2014 року стріляти в активістів Революції Гідності в Хмельницькому
Віктор Крайтор, екс-очільник управління СБУ в Хмельницькій області, якого підозрюють в тому, що він дав наказ 19 лютого 2014 року стріляти в активістів Революції Гідності в Хмельницькому. Фото: hromadske.ua

У прокураторі не виключають, що оскаржуватимуть рішення суду.

Сьогодні, 18 грудня, Подільський районний суд Києва, який ще вчора почав розглядати міру запобіжного заходу екс-керівнику управління СБУ в Хмельницькій області часів правління Януковича Віктору Крайтору, оголосив своє рішення. Попри те, що прокуратура наполягала на арешті колишнького очільника хмельницького СБУ, суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання та поклав на підозрюваного обов'язки: не відлучатися з місця проживання, повідомляти слідчого про зміну місця проживання.

«Це саме той голова СБУ, з яким згідно свідка Тонконога, підтверджено факт того, що під час подій 19 лютого він особисто радився з екс-главою управління СБУ. Станом на 2 годину ночі 19 лютого під будівлею не було людей. Мотивом збору громадян тоді була незгода з діями тодішнього управління. Даний мітинг розділився на дві групи. Чи відбувся штурм прокуратури Хмелтницькоі області? Ні. Мітингуючі підішли близько 12 години дня до будівлі СБУ. Дана будівля була зачинена. Співробітники СБУ посвідчили, що кожен з них вже на той час отримав табельну зброю. Керівництво СБУ до громадян не виходило. Співробітники СБУ були озброєні автоматами, кулеметами та пістолетами», - слова прокурора Юлії Малашич наводить «РБК-Україна».

«Відповідно до комплексноі балістичноі експертизи було встановлено, що постріли, від яких постраждали потерпілі, відбувались з приміщення СБУ. Крайтору інкримінується надання наказу про здійснення пострілів відносно мітингувалтників. Крайтор надав наказ стріляти співробітнику «Альфа» Тарадаю», - додала вона.

«Наказ Крайтора був даний щодо вчинення попереджувального пострілу. І тільки таким чином наказ Крайтора мав стосуватися застосування зброї. Жодним іншим чином. Якщо обвинувачення знайде належні докази, що існує причинно-наслідковий зв'язок між наказом Крайтора і пораненням цивільних осіб, які перебували біля приміщення УСБУ, тільки тоді ми зможемо говорити про причетність до травмування цих осіб», – слова адвоката екс-керівника СБУ Лілії Дудко наводить «5 канала».

Тим часом прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган у «Фейсбуці» написала, що на рішення суду буде подана апеляція. «Питання щодо апеляційного оскарження вказаного рішення буде прийняте після опрацювання змісту відповідної ухвали про застосування запобіжного заходу», - йдеться в дописі.

Нагадаємо, 19 лютого 2014 року біля будівлі управління Служби безпеки України в Хмельницькій області смертельно поранили двох людей - Людмилу Шеремет та Дмитра Пагора. Ще десятеро отримали поранення. Віктору Крайтору, який тоді очолював хмельницьке СБУ, інкримінують статті 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), 119 ( Вбивство через необережність) та 365 (Перевищення влади або службових повноважень). У разі доведення вини йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую