ye-logo.v1.2

Справа розстрілу хмельницьких майданівців: заарештувати екс-керівника СБУ чи ні вирішував суд

Євромайдан 4497
Віктор Крайтор (по центру) сьогодні був у суді разом із своїми адвокатами. Яке рішення прийме суд - стане відомо 18 грудня
Віктор Крайтор (по центру) сьогодні був у суді разом із своїми адвокатами. Яке рішення прийме суд - стане відомо 18 грудня. Фото: facebook.com/danylo.mokryk

Віктору Крайтору оголосили підозру, а суд розглядав міру запобіжного заходу.

Сьогодні, 17 грудня, в Києві в Подільському суді обирали міру запобіжного заходу колишньому очільнику управління Служби безпеки України в Хмельницькій області Віктору Крайтору. Йому, як пише «РБК-Україна», оголосили підозру в тому, що за часів Революції Гідності він віддав наказ стріляти по людях, які 19 лютого прийшли під стіни хмельницького СБУ.

Віктору Крайтору інкримінують статті 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), 119 ( Вбивство через необережність) та 365 (Перевищення влади або службових повноважень). У разі доведення вини йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

«Внаслідок цієї стрілянини загинула 72-річна Людмила Шеремет, ще близько 10 активістів отримали тілесні ушкодження, - пише «Громадське». - Прокуратура наголосила на ризиках втечі Крайтора, можливому тиску на свідків, знищенні й спотворенні доказів, перешкоджанні розслідуванню і просила взяти чоловіка під варту. Сторона захисту наголосила на тому, що їхній підзахисний того дня як керівник захищав будівлю СБУ, в якій був арсенал зброї від ймовірного штурму активістами. Також адвокати зазначили, що їхній підзахисний не збирається тікати з країни та переховуватися і просили обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Сам Віктор Крайтор заявив, що тоді «ухвалив єдине правильне і законне рішення — захищав будівлю СБУ».

До теми: Справа розстрілів під хмельницьким управлінням СБУ: у пошуках Віктора Крайтора (ВІДЕО)

Відзначимо, що Крайтора затримали та взяли під варту 20 лютого 2014 року, однак у 2015 році він вийшов на волю, його статус підозрюваного замінили на свідка. Тоді цією справою займалися військова прокуратура Західного регіону. У 2017 році її передали Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України.

Як пише видання «Гордон» прокурори сьогодні просили суд заарештувати Віктора Крайтора на 60 діб, захист екс-керіника СБУ – обмежитися особистими зобов'язаннями. Утім, суд пішов на перерву до завтра, 18 грудня. Міру запобіжного заходу мають оголосити 18 грудня о 13.45.

Нагадаємо, у Хмельницькому 19 лютого 2014 року біля будівлі управління Служби безпеки України під час акцій смертельно поранили двох людей - Людмилу Шеремет та Дмитра Пагора. Ще десятеро отримали поранення.

До теми: Справа розстрілу «майданівців»: в Міноборони утаємничили місце перебування хмельницького «сбушника»?

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую