ye-logo.v1.2

Справа розстрілів під хмельницьким СБУ: на суд не з’явився жоден із семи прокурорів

Євромайдан 2687
Слухання перенесли через неявку прокурорів
Слухання перенесли через неявку прокурорів. Фото: автора

Слухання перенесли.

Сьогодні, 17 жовтня, Хмельницький міськрайонний суд мав продовжити розгляд справи про події під хмельницьким СБУ у лютому 2014 року. Тодішнього очільника управління Віктора Крайтора обвинувачують у наказі стріляти по мітингувальниках.

У справі уже мали розпочати зачитувати обвинувальний акт, тобто усі зібрані правоохоронцями докази. Заплановане на 10 ранку сьогоднішнє засідання розпочали майже із півторагодинною затримкою через участь судді Олега Антонюка в слуханні по іншій справі, яке затягнулось. На слухання з'явились потерпілий Володимир Гаман із представником та обвинувачений Віктор Крайтор. Решта потерпілих не прийшли. Однак потерпілі Ірини Шеремет та Олександр Полудніцин прислали на адресу суду клопотання про можливість розгляд справи без них. Не було у суду пояснення відсутності ще одного потерпілого Олега Топольницького та власне та їх представниці Євгенії Закревської.

Клопотання до суду надіслав Віталій Тарадай — боєць спецпідрозділу "Альфа", якого обвинувачують у здійсненні смертельних пострілів із будівлі СБУ. Останній просив суд об'єднати його справу зі справою Віктора Крайтора. Однак суддя Олег Антонюк зазначив, що це клопотання можна розглядати лише під час судового слухання.

Окрім того, суддя зачитав документ який надійшов від Генеральної прокуратури, де йшлося про перенесення слухання через участь прокурорів у судах в Київській області. До речі, жоден із державних представників на слухання у Хмельницький не приїхав.

«За умови неявки прокурорів, потерпілих та їх представника, вважаю неможливим продовжити розгляд у цьому судовому засадінні. Але хотілось би зауважити, що з семи прокурорів зазначених у кримінальній справі, я думаю, що хоч один міг приїхати. Вони ж мали можливість направити справу сюди до суду, то нехай тепер знаходять можливість для її розгляду. Я вважаю, що доказів неявки прокурорів суду не надано», - зазначала адвокатеса Віктора Крайтора Лілія Дудко.

Суддя ухвалив перенести засідання на 30 жовтня. За його словами, участь прокурорів у розгляді кримінального провадження згідно з вимогами кримінально-процесуального кодексу є обов’язковою.

Нагадаємо, 19 лютого 2014-го року в активістів Революції Гідності у Хмельницькому стріляли з приміщення управління СБУ. Тоді смертельно поранили Людмилу Шеремет, ще 4 активістів отримали травми. Пізніше від пострілів загинув ще один активіст Дмитро Пагор. Наступного дня тодішній очільник управління СБУ в області Віктор Крайтор двічі публічно взяв на себе відповідальність за дії підлеглих. Крайтора затримали та взяли під варту 20 лютого 2014 року, однак у 2015 році він вийшов на волю, його статус підозрюваного замінили на свідка.

Тоді цією справою займалися військова прокуратура Західного регіону. У 2017 році її передали Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. Наприкінці 2018 року за результатами слідства Віктору Крайтору оголосили про підозру за статтею 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), частиною 1 статті 119 (Вбивство через необережність) та частиною 2 статті 365 (Перевищення влади або службових повноважень). У разі доведення вини обвинувачуваному загрожує до 8 років позбавлення волі. Наразі Хмельницький міськрайонний суд розпочав розгляд справи.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую