ye-logo.v1.2

Розстріли під хмельницьким СБУ: у справі розпочнуть досліджувати докази

Євромайдан 3527
На наступному засідання планують розпочати досліджувати докази
На наступному засідання планують розпочати досліджувати докази. Фото: автора

Слухання відклали.

Сьогодні, 10 березня, Хмельницький міськрайонний суд вчергове слухав справу розстрілів під хмельницьким СБУ. Трагічні події, які сталися у лютому 2014 року, забрали життя Людмили Шеремет, ще декілька осіб отримали поранення. Наразі винуватих має визначити суд.

Обвинувачені у кримінальному провадженні — тодішній керівник управління Віктор Крайтор та Віталій Тарадай – альфівець, який, за версією слідства, виконав наказ керівника і здійснив постріли з кулемета по мітингувальниках.

Наразі справи обох об’єднали, й на сьогоднішньому слуханні визначались із порядком дослідження наявних доказів. У ході дискусій суд ухвалив спочатку розпочати із документів, фото і відео, висновків експертів, речових і решти доказів. Після того, допитають потерпілих, свідків, експертів, і наостанок обвинувачених Крайтора і Тарадая. Також прокурор надав усім сторонам процесу список свідків. Їх загалом понад дві сотні.

Засідання мали продовжити зачитуванням доказів, однак адвокати обвинувачених заявили клопотання про перерву. Оскільки справи Крайтора і Тарадая спочатку йшли окремими кримінальними провадженнями, то захисники не мали законної нагоди ознайомитись із матеріалами справи одне одного.

Євгенія Закревська представляє інтереси потерпілих 

«Сторона захисту заявляє спільне клопотання про те, що абсолютно не знайома з матеріалами кримінальних проваджень одне одного. За таких обставин ми не можемо почати досліджувати докази, оскільки з більшою частиною їх ми не знайомі. Ми просимо суд зробити перерву, а прокурора - надати нам можливість ознайомитись із повним обсягом матеріалів», - зазначила адвокатеса Віктора Крайтора Лілія Дудко.

Однак державний представник зазначив, у справі Крайтора загалом зібрано 28 томів, а по Тарадаю – 12. Більшість матеріалів — тотожні.

«Суд, заслухавши учасників судового засідання, вирішив відкласти судовий розгляд та надати можливість прокурору відкрити стороні захисту та потерпілим для ознайомлення документи. До наступного судового засідання прошу виконати всі ці дії, щоб ми нарешті розпочали продуктивно працювати – досліджувати докази», - зазначив суддя Олег Антонюк.

Наступне засідання призначили на 17 березня. Лілія Дудко просила суд дати більше часу на ознайомлення, бо на 40 томів 4 робочих дні замало. Однак суддя доручив узгодити термін та обсяг ознайомлення із прокурором і підготувати хоч частину матеріалів.

Нагадаємо,19 лютого 2014-го року в активістів Революції Гідності у Хмельницькому стріляли з приміщення управління СБУ. Тоді смертельно поранили Людмилу Шеремет, ще 4 активісти отримали травми. Пізніше від пострілів загинув ще один активіст Дмитро Пагор. Наступного дня тодішній очільник управління СБУ в області Віктор Крайтор двічі публічно взяв на себе відповідальність за дії підлеглих. Крайтора затримали та взяли під варту 20 лютого 2014 року, однак у 2015 році він вийшов на волю, його статус підозрюваного замінили на свідка.

Тоді цією справою займалася військова прокуратура Західного регіону. У 2017 році її передали Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. Наприкінці 2018 року за результатами слідства Віктору Крайтору оголосили про підозру за статтею 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), частиною 1 статті 119 (Вбивство через необережність) та частиною 2 статті 365 (Перевищення влади або службових повноважень). У разі доведення вини обвинувачуваному загрожує до 8 років позбавлення волі. Наразі Хмельницький міськрайонний суд розпочав розгляд справи.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую