ye-logo.v1.2

Річниця трагедії під хмельницьким СБУ: у мітингувальників стріляли з кулемета?

Євромайдан 13711

Як просувається слідство у справі подій 19 лютого 2014 року, внаслідок яких загинули Людмила Шеремет та Дмитро Пагор.

Сьогодні, 19 лютого, минає чотири роки з трагедії, яка сталася в Хмельницькому під управлінням Служби безпеки України. І за цей час суспільство й досі не знає винних у смерті Людмили Шеремет та Дмитра Пагора. Невідомо і те, хто ж поранив декількох хмельничан, які перебували під стінами СБУ.

Майже три роки цю справу розслідувала військова прокуратура Західного регіону України. А потім, у січні минулого року, розслідування передали до Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України.

«Протягом 2,5 років військова прокуратура розслідувала, тому що підозрювалися співробітники СБУ. Одночасно за результатами розслідування прийшли до висновків, що «майданівці» самі себе перестріляли. У зв'язку з цим наш Департамент змушений забрати це виробництво і почати з нуля розслідування через 2,5 роки, і витрачати на це час, ті ж самі штати, давати додаткових слідчих, яких у нас і так недостатньо», - заявив у травні 2017 року начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк.

У серпні 2017 року в ефірі телеканалу «ZIK» вийшов проект «Хмельницький Майдан: Розслідування, яке згоріло». У ньому було зазначено: «Слідство військової прокуратури Західного регіону загубило єдину непошкоджену гільзу з місця злочину з ознаками ідентифікації. За нею можна було визначити, хто і з якої зброї вбив мітингувальників біля Хмельницього управління СБУ 19 лютого 2014-го року».

Утім, схоже, у слідства є версія, що стріляли з кулемету. Так, 8 листопада минулого року суддя Печерського районного суду м. Києва розглянув клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Гунька О.Б. про тимчасовий доступ до речей та документів. Суд надав дозвіл на тимчасовий доступу до стволу кулемету калібру 7,62 мм ПКМС-Н1. Як йдеться в ухвалі суду, «з матеріалів клопотання вбачається, що 19.02.2014 із приміщення УСБУ у Хмельницькій області були здійснені постріли із вогнепальної зброї, внаслідок чого була смертельно поранена ОСОБА_2 та заподіяні тілесні ушкодження ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7». Особа_2 в ухвалі – це Людмила Шеремет, яка померла в лікарні 22 лютого 2014 року.

До цього ж, 22 серпня 2017 року, Печерський суд також надав дозвіл на доступ до кулеметів калібру 7,62 мм модифікації Калашникова. А 13 листопада Апеляційний суд Києва розглянув скаргу представника управління Служби безпеки України у Хмельницькій області на серпневу ухвалу. І відмовив у відкритті апеляційного провадження. Отже, схоже, слідчі Генпрокуратури припускають, що з приміщення СБУ стріляли з кулемета.

Слідство триває. Відповідей на основне запитання – хто винен у тому, що в Хмельницькому 19 лютого 2014 року вбили та поранили людей, немає. Наразі, з відкритих джерел відомо, що Генеральна прокуратура України здійснюється досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 119 (вбивство через необережність), ст. 124 (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця) та ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), за фактом перевищення військовослужбовцями УСБУ у Хмельницькій області службових повноважень при застосуванні вогнепальної зброї.

Нагадаємо, у Революції Гідності загинули понад сто людей. Серед них і десятеро Героїв із Хмельниччини…

Коментарі:

19.02.2018 15:12

Перш за все вам,як слугам пера,потрібно писати врешті П Р А В Д У,про ці події.А шо сталося,чого ви непишете вже про Геніального Українського Пранкера,який 19лютого2014року,перебуваючи в тюремній камері Чортківського сізо(за сфальшованим звинуваченням влади януковича)дістав повідомлення про те,що силовики Хмельнитщини гоотують на 23.45 початок "операції бумеранг",зачистка силова маніфестантів.Та сталося нетак ,як планувалося і завдяки авантюрному прагматизму Мишка Шекети,який представившись "радником януковича олесієм рафальським",та скориставшись владним хаосом,заборонив і надалі сидячи в камері чітко контролював ситуацію в м.Хмельницькому і недарма,бо другий раз нач.сбу хотів знову її реалізувати,через Олега Нечаєва(командир 8го спец.полку) о 4годині ранку.Ось вам Реальний Герой Революції,який Реально врятував Декілька Сотень Українців 19лютого2014року. А тим хто невірить і банально оцінили Мишка Шекету,дарма,бо ми всі памятаємо,як порошенка лоханули москалі вован і лексус,а вони навчились у нашого Мишка.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую