ye-logo.v1.2

У національному природному парку на Шепетівщині облаштували будиночки для комах

Суспільство 745
На території нацпарку встановили чотири будиночки для комах
На території нацпарку встановили чотири будиночки для комах. Фото: Національний природний парк "Мале Полісся"

Розповідаємо, чим корисні такі споруди.

У національному природному парку «Мале Полісся», що на півночі Хмельниччини, з'явилися готелі для корисних комах. Їх тут встановлюють, аби зберегти біорізноманіття.

Днями закінчили монтаж чотирьох таких будиночків, а нині спостерігають, як корисні комахи поступово починають заселятись у них. Про це розповіла сайту «Є» наукова співробітниця національного парку Наталія Кратасюк.

За її словами облаштовані на території парку будиночки для комах не лише для естетики. Вони слугуватимуть прихистком для бджіл, сонечок, золотоочок, мух-дзюрчалок, жужелиць, осмій, та інших. Тут вони можуть зимувати, розмножуватись, ховатись – загалом виживати у непростих умовах сусідства з людьми.

«Корисні комахи відіграють життєво важливу роль у запиленні рослин, регуляції популяції шкідників та розкладанні органічних речовин. Однак зараз існує багато чинників, які призводять до зменшення їх популяції. Це деградація і знищення природних оселищ для існування, зміни клімату, масове використання пестицидів, поширення хвороб і паразитів. Тож корисні комахи потребують підтримки з боку людей, а будиночки для комах – це чудова природоохоронна ініціатива», - пояснює Наталія Кратасюк.

Каже, задум із облаштуванням будиночків для комах був у планах давно, а як тільки з'явилась можливість – взялися реалізувати.

Спочатку зібрали сухі порожнисті паростки очерету, соснові шишки і кору. У колодках просвердлили отвори діаметром від 2 до 8 міліметрів. А потім помістили це все у каркас, змайстрований з природних матеріалів. Аби захистити конструкції від руйнування вітром, птахами або людьми, вкрили їх дротяною сіткою.

Будиночки встановили на найбільш сприятливих для існування комах локаціях. Фото: Національний природний парк "Мале Полісся"

Розмістили будиночки для комах на кількох локаціях. Обирали для цього відкриті та добре освітлені ділянки поблизу природних луків, багатих на різнотрав'я.

«Наразі розпочинається процес заселення. Періодично ми будемо перевіряти та фіксувати зміни у кількісному та видовому складі нових мешканців», – каже Наталія Кратасюк.

Варто зазначити, що за останні пів століття ідея готелів для комах, зароджена в Англії, перетворилася на справжній світовий тренд. Адже такі будиночки мають й естетичну функцію та можуть використовуватися для зняття стресу як наочний посібник із вивчення маленького світу комах. Усе частіше готелі для комах з'являються і на туристичних об'єктах. Минулого року сайт «Є» писав, що один такий будиночок для комах встановили на Бакоті.

Нині процес заселення у готелях для комах лише розпочинається. Фото: Національний природний парк "Мале Полісся"

Читайте також: Південний Буг у Хмельницькому очищають водоростями хлорели

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую