ye-logo.v1.2

Верстати з ЧПУ: основні переваги На правах реклами

Суспільство 349
Верстати ЧПУ - найкращий варіант для металообробки, обробки дерева та інших завдань
Верстати ЧПУ - найкращий варіант для металообробки, обробки дерева та інших завдань. Фото: abplanalp.ua

Системи числового програмного управління промислових агрегатів збільшує їх функціональні можливості, робить роботу на виробництві швидшою, надійнішою та зручнішою.

І верстати ЧПУ винятком не є.

Верстати з ЧПУ: що потрібно знати

Основна особливість верстатів з ЧПУ полягає в тому, що програма, тобто дані про величину, швидкість та напрямок переміщень робочих органів, задається у вигляді символів, нанесених на спеціальний програмоносій. Процес підготовки програм для верстатів з ЧПУ відокремлений від процесу обробки деталі у часі та просторі.
Числові керуючі системи бувають:

  • контурні - рухомі елементи техніки рухаються заданими траєкторіями. Розвивається швидкість, необхідна контурної обробки;
  • позиційні - припускають керування пристрою програмою за позначеними точками. Траєкторію при цьому не вказують.

ПУ з числовою індикацією дають змогу вводити дані вручну. На дисплеї відображаються числові координати рухомих модулів. Як правило, такими пристроями оснащено універсальні агрегати.
Роботу верстата контролює оператор. Він же вживає заходів безпеки під час інцидентів. У разі поломок він виявляє проблему та по можливості усуває її. Оператор верстата з ЧПУ створює та використовує керуючі програми, вносить у них коригування у разі виникнення помилок.
Так, для підвищення точності використовуються усунення зазорів в передавальних механізмах приводів подач, потрібно також знизити втрати на тертя в напрямних та інших механізмах, підвищити вібростійкості, знизити теплові деформацій, застосувати у верстатах датчиків зворотнього зв'язку. Для того, щоб зменшити теплові деформацї необхідно домогтися забезпечення рівномірного температурного режиму механізмів верстата, чому, наприклад, сприяє попередній розігрів верстата та його гідросистеми. Похибка верстата також може бути зменшена, як скорегувати подачу від сигналів датчиків температур.

Переваги ЧПУ верстатів:

  • економія витрат за сировину;
  • точність роботи;
  • висока продуктивність;
  • високий рівень безпеки.

Верстати ЧПУ - найкращий варіант для металообробки, обробки дерева та інших завдань. У випадку, якщо в процесі роботи система виявляє помилки, верстат автоматично припиняє роботи, щоб запобігти нераціональному використанню сировини.

Особливості програмування, що застосовуються у верстатах з ЧПУ

Програмування здійснюється з використанням певних, зрозумілих цифровій обробній системі, алгоритмів та наборів функцій, що виконуються обробним верстатом.
Особливості програмування залежать не тільки від якості команд, що подаються оператором, а й від можливостей кожного конкретного верстата (виробничої лінії).
Наприклад, багато фрезерних верстатів дозволяють забезпечити програмований рух тільки інструменту, в цьому випадку оператору безглуздо вводитиме команди для руху робочого столу: верстат не зможе їх виконати.
У той же час існують верстати, які дозволяють виконувати значно більшу кількість функцій та операцій з обробки. У цьому випадку і набір команд, що подаються оператором, повинен бути значно багатшим.

Багато сучасних верстатів дозволяють обробляти таку кількість команд, що від оператора потрібно лише змінювати заготовки (деталі) і стежити за якістю інструменту, що використовується.Верстати з числовим програмним управлінням – це автоматизована техніка, яка може виконувати операції за заданою програмою і не потребує безпосередньої участі людини. Такі верстати - це важлива складова автоматизації сьогодні та необхідна умова забезпечення швидкості та якості виробництва.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую