ye-logo.v1.2

Пригоди на Балканах. Барани на вертелах та суп з нутрощів

Туризм 2086
мандрівників
Фото: мандрівників

Хмельницькі мандрівники дізнавалися, які страви готують греки до Великодня.

Анна Думанська та Богдан Місюренко вже майже місяць мандрують Балканами автостопом. За цей час вони відвідали Молдову, Румунію, Болгарію та Грецію. В останній подружжя побувало якраз під час Великодня.
“В магазинах за декілька тижнів до свята починають продавати хліб, який вважається святковим в ці дні, проте він не має особливого смаку чи форми”, - розповідають Аня та Богдан про аналог наших пасок.
Найбільш релігійні люди тут також тримають піст та в останній тиждень щодня ходять в церкву. В останній день посту греки роблять суп з овечих нутрощів, які мілко нарізаються та разом варяться. Таким чином вони готують свій шлунок до часу, коли зможуть їсти і м’ясо і багато іншої їжі.
О 12-й годині ночі з суботи на неділю вони йдуть до церкви з цілою тушею барана, а наступного дня смажать її на вертелі. Також в церкві вони беруть священний єрусалимський вогонь.
“Коли в неділю ми гуляли по місту, то тут і там бачили, як прямо на вулицях міста люди виносили туші овець, одягали їх на вертел та крутили, щоб рівномірно підсмажити на вугіллі, - розповідають хмельничани. - Також на один шампур вони одягали шматки нутрощів і обмотували їх кишківником, після чого теж підсмажували на вогнищі. Щоб баранина повністю була приготована, її потрібно крутити приблизно три години. Запах від таких страв розповсюджується по всьому місту”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую