ye-logo.v1.2

Хмельницький спецназ “захопив” аеродром неподалік Вінниці

Політика 5784

Майже півсотні військовослужбовців 8-го окремого полку спеціального призначення Сухопутних військ, десантувавшись повітряним шляхом, захопили і знищили важливі об’єкти аеродрому 456-ї Гвардійської бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України, що дислокується на Вінниччині.

 Захоплення і знищення, звичайно, носило умовний характер. Адже групи спецпризначенців виконували десантування на аеродром для проведення розвідувально-диверсійних дій з навчальною метою, що передбачено планом практичних заходів бойової підготовки частини.
– Десантування з військово-транспортних літаків Ан-26 ми виконуємо чи не вперше за останні років з двадцять, – каже командир окремого полку спеціального призначення підполковник Олег Нечаєв. – Та це не означає, що ми не могли цього робити раніше, просто не було такої потреби. Наші військовослужбовці стрибають з парашутом регулярно, і виконуємо ми їх переважно з транспортно-бойових вертольотів Мі-8МТ, які знаходяться на озброєнні військових частин армійської авіації Сухопутних військ, – констатував командир.
Екіпажі 456-ї Гвардійської бригади транспортної авіації виконують планові польоти регулярно. Одним із видів програми їх льотної підготовки є виконання десантування особового складу і зокрема розвідувально-диверсійних груп на різних висотах.
На десантування особового складу було виконано три польоти, по тридцять чоловік у складі кожної з корабельних груп. Таким чином, спецпризначенці з Хмельницького на усіх виконали 90 стрибків, з них по два – вдень, один – вночі. Одна група для до розвідки району десантувалась з висоти у півтори тисячі метрів на парашутних системах типу “Крило”. Дві інші, що здійснювали захват і знищення важливих об’єктів аеродрому, висаджувалась на парашутах Д-5 з висоти у півкілометра.
Командир однієї з розвідувальних груп полку спеціального призначення старший лейтенант Дмитро М... (прізвище навмисно не розголошуємо – авт.), розповідаючи про відпрацювання тактичних дій своєї групи в нальоті при проведенні умовної антитерористичної операції на аеродромі наголосив, що найголовнішим чинником у досягненні успішного виконання будь-якого бойового завдання є злагодженість дій кожного з членів команди.
– Складність усіх наших завдань завжди висока і максимально наближена до бойових умов. Не є виключенням і сьогоднішнє завдання моїх підлеглих. Командування загону завжди вимогливо ставиться до усіх наших навчань і тренувань. А вчимося і тренуємося ми п’ять діб на тиждень вдень і вночі, навантаження досить високі. У складі моєї групи фізично витривалі, розумні і надійні хлопці, інакше неможна. Середній вік групи – 25 років, – підкреслив офіцер.
На запитання чи не страшно стрибати, Дмитро ствердно відповів що страх повинен бути у кожної людини, але воїн-розвідник здатен його приборкувати і керувати ним. Він також додав, що його підрозділ одягнутий у нові перспективні комплекси одягу розвідника, якими був укомплектований один із загонів полку ще у минулому році. Наразі нове спеціальне обмундирування і спорядження проходить черговий етап практичних військових випробувань при низьких температурах. Та Дмитро вже каже, що цей комплекс зручніший, легший, тепліший і не стримує рухи тіла, що суттєво допомагає розвіднику якісно виконати бойову задачу і повернутися неушкодженим.
Командир 456-ї Гвардійської транспортної авіаційної бригади Повітряних Сил військовий льотчик першого класу гвардії-полковник Олег Нечипорук говорячи про спільні з полком спецпризначення заходи з бойової підготовки наголосив, що подібна співпраця лише позитивно впливає на навченість і натренованість військовослужбовців обох військових частин.
– У грудні минулого року, за сприяння керівництва Генерального штабу ЗС України та командувачів Сухопутних військ і Повітряних Сил, було досягнуто домовленостей про спільні заходи бойової підготовки обох військових частин, що дає можливість ефективно використовувати наші можливості, специфіку діяльності та наявні матеріальні ресурси. Особливо актуально це сьогодні, коли йде якісне реформування війська, створення сучасної його моделі, коли пріоритет надається саме високомобільним і добре підготовленим військовим частинам, – підкреслив гвардії-полковник Олег Нечипорук і додав, що.
Він також додав, що цього дня, в рамках першої у 2013 році льотної зміни крім десантування спецпризначенців, дванадцять командирів кораблів відновлювали навички пілотування і навігації у простих і складних метеоумовах вдень та вночі на військово-транспортних літаках Ан-26 та вертольотах Мі-8МТ. Ряд льотчиків і штурманів бригади виконали різні вправи відповідно до курсу бойової підготовки авіації Повітряних Сил.
Варто також підкреслити, що втрачені навички пілотування після перерви у польотах відновили і 8 молодих льотчиків, половина з яких це випускники Харківського університету Повітряних Сил 2011 року. Загалом за льотну зміну було виконано близько 25 польотів.

Андрій Агєєв

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую