ye-logo.v1.2

«Тепер можна спокійно кнопкодавити!»

Політика 2175

Сказав один із депутатів Хмельницької міської ради після неприйнятого рішення, яке зобов’язує голосувати «тільки особисто» і «винятково своєю карткою».

Депутати Хмельницької міської ради не підтримали рішення про внесення змін до Регламенту міської ради шостого скликання.
На розгляд депутатів виносилася пропозиція двох постійних комісій, у якій депутати пропонували «голосувати особисто та виключно персональною електронною карткою» та письмово попереджати головуючого про те, що достроково хоче «втекти» з залу засідань.
В кулуарах, до початку засідання, депутати зізналися, що ці два пункти викликали чи не найактивніше обговорення та суперечки під час роботи комісій. Однак вже під час самого засідання питання «протягнули» доволі швидко.
Проголосувавши питання за основу, мер оголосив два пункти, які дві комісії пропонували винести на розгляд сесії. Один із пунктів регламенту мали доповнити підпунктом наступного змісту: «депутат голосує особисто та виключно персональною електронною карткою. Передача персональної електронної картки для голосування іншим депутатам і голосування декількома картками забороняється». У пропозиціях також йшлося про те, що «депутат може в разі необхідності достроково залишити пленарне засідання сесії, письмово попередивши про це головуючого на засіданні через секретаріат сесії».
«Голосуємо за відхилення пропозиції», – оголосив Сергій Мельник, і депутати більшістю голосів (34 голоси) таки відхилили їх. А коли мер припустив, що «певно, ще не всі прокинулися», першим отямився свободівець Симчишин і запропонував повернутися до голосування, бо «це речі, які не підлягають обговоренню і кожен може голосувати виключно за себе і це не просто пропозиції комісії, а конституційна, і передбачена законодавством вимога». Підтримала його й голова комісії з питань регламенту Людмила Бєсєда, яка зазначила що «голосуючи за когось, депутат порушує три діючих закони».
Валерій Лєсков зазначив, що питання персонального голосування визначається законами України і не обов’язково про це зазначати ще й у регламенті.
Для того, щоб повернутися до голосування, і все ж таки внести зміни до регламенту у депутатів не вистачило два голоси.
Проголосувавши «в цілому» за проект рішення без поправок, один із депутатів з іронією зазначив, що «тепер можна кнопко давити з чистим серцем, не зазначили ж у регламенті, що не можна!».
Нагадаємо, питання «кнопкодавства» нещодавно порушували й депутати Хмельницької обласної ради. Тоді, на засіданні сесії, голова облради Микола Дерикот зазначив: «Депутати обласної ради, на відміну від народних депутатів, працюють на громадських засадах, тому говорити сьогодні про те, що я, як голова ради, можу когось покарати за те, що голосує за нього хтось, то норми такої немає. Це право кожного депутата і кожного громадянина»
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую