ye-logo.v1.2

Ангел Скорботи так і не примирив націоналістів з комуністами

Політика 3500

Одні вшановували пам'ять жертв тоталітарного режиму, інші – загиблих від рук ОУН-УПА.

Вшанування пам’яті загиблих у радянські часи знову переросло у політичне протистояння двох ідеологічно різних сил. 14 жовтня на Покрову Пресвятої Богородиці ареною для з’ясування стосунків обрали сквер Ангела Скорботи.
Чи можна було б уникнути спекуляції на тих, хто уже спочиває не один десяток років? Звісно, вартувало лише розвести у часі та місці протилежні політичні партії. Проте міська рада затвердила дві заявки на проведення мітингів практично в один і той же час.
Першими до Ангела Скорботи прийшли представники «Батьківщини» та «УДАРу», до яких приєдналися «рухівці», козаки та прості хмельничани. Розпочали із панахиди за померлими та загиблими і покладання квітів. Далі гімн України акапельно заспівав «бютівець» Олесь Вітряний, якого підтримали й інші. До слова запрошували народних депутатів України та громадських діячів.
«Це місце для мене святе вже через те, що сюди добровільно не ступала нога наших ворогів. Зокрема, під червоними знаменами», - сказав народний депутат України Лев Бірюк.
Проте нога «червоних» таки ступила. Комуністи вийшли із плакатами та прапорами згодом. Перегородити їм дорогу намагалася невеличка групка представників «Батьківщини», але сили були нерівними. КПУ провело свій мітинг-реквієм присвячений жертвам ОУН-УПА.
«Сьогоднішній день оці ось прихвосні, нащадки і послідовники фашистів, гітлерівські холуї беруть за свято і розказують, що сьогодні у них там щось було створено. Насправді вони просто паскудять це християнське свято, оскільки їхня діяльність, діяльність фашистських поплічників – це ганьба і пляма на тілі України. Організація українських націоналістів завжди була продажною силою, яка продавалася то німцям, то англійцям, то американцям», - кричав з мегафону перший секретар обкому комсомолу Дмитро Мельник.
Від таких звинувачень не витримали нерви в «бютівці», які одразу ж почали скандувати «комуністичним провокаторам ганьба» та «героям УПА – державне визнання». Не обійшлося і без штовханини та обопільних образ. На щастя, міліціонери створили своєрідний кордон і до справжніх сутичок справа недійшла. Єдиною жертвою став плакат, який порвали комуністам.
Коли ж очільники хмельницької КПУ завершили свої промови, то і весь конфлікт вщух. Представники двох політичних сторін ще намагалися один одному щось донести, але марно – у кожного свої аргументи.
«Батьківщина» подала заявку на проведення мітингу з 12-ї до 15:30, це саме зробила і Комуністична партія , яка заявила, що проводитиме акцію з 14-ї по 15-у години. Попередньо було домовлено, що «Батьківщина» розпочне раніше, а потім уже КПУ. Дві акції збіглися, хоча за усною домовленістю вони повинні були пройти у різний час», - пояснив начальник Хмельницького міського відділку Василь Птащук.

Коментарі:

Анатолій Олексійович 15.10.2013 15:08

Пане, Вікторе Паламарчук. А хто ще був? УДАР, РУХ, так і вони ніколи не були націоналістами. Визнайте, що ви просто хотіли погнатися за дешевою назвою, от і все. Хоча з іншого боку: кожна нормальна людина повинна бути націоналістом.

Старпом Василь 15.10.2013 13:47

Цього Мельника дійсно потрібно на гіляку посадити! Нормальні, адекватні люди себе так не поводять! Бути на стільки цинічним, плюндрувати і святиню, і людей, цій людині явно невідома мораль. Але продовжуй і тобі таки засунуть марксизм-ленінизм у те місце, яким ти думаєш. Тим пенсіонерам, що були під прапорами КПУ: люди відкрийте очі, вас же просто використовують. По цим "жовтенятам" видно, що вони просто рвуться до влади і використовують усі доступні способи. Ну зневажаєте ви УПА і націоналістів, але ж не давайте, щоб вами отак легко маніпулювали!

Анатолій Олексійович 15.10.2013 12:54

пане Віктор Паламарчук, відколи це "Батьківщина" стала націоналістичною партією? в гонитві за дешевою назвою не будьте невігласом, "Батьківщина" - це центристська політична партія, яка сповідує ідеологію соціал-демократії чи солідаризму.  

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую