ye-logo.v1.2

Депутати пропонують знизити експортне мито на худобу в п’ять разів

Політика 2101
Фото: latifundist.com

Група депутатів з різних фракцій пропонує Верховній Раді знизити мито на експорт з України живої худоби до 5 % від його митної вартості з діючих сьогодні 25 %.

 

Відповідно до законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину» (№ 3654), зниження мита поширюється на експорт племінних овець, домашньої худоби, крім нетелей та корів вагою більше 300 кг.
У пояснювальній записці до законопроекту депутати (С. Лабазюк, І. Єремеєв, С. Мартиняк, О. Мирний, Ф. Негой, В. Тимошенко, О. Герега) зазначають, що введене в 1996 році експортне мито на худобу перестало бути актуальним і не стимулює вітчизняних тваринників до розвитку бізнесу.
Як зазначив головний розробник законопроекту, позафракційний нардеп С. Лабазюк, введення даного обмеження в 1996 році втратило свою актуальність.
«Натомість подальше тривале застосування такої запобіжної міри призвело до зменшення присутності української продукції на зовнішніх ринках і, як наслідок, позбавило сільгоспвиробників стимулу до вирощування великої рогатої худоби» , - наголосив політик.
При цьому він зазначив, що сьогодні худобу з України експортується лише в Російську Федерацію, Білорусь і Азербайджан, з якими укладено договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД, тому надходжень до бюджету від експортного мита практично немає.
За словами Сергія Лабазюка, необхідність прийняття даної пропозиції також обумовлена постійним зниженням закупівельних цін на велику рогату худобу.
«Протягом останніх років рівень закупівельних цін на ВРХ не відшкодовує витрат на його вирощування. Такий дисбаланс призводить до хронічної збитковості розведення ВРХ, а значить, і до зубожіння села,» - сказав С. Лабазюк.
Народний обранець також додав, що зниження експортного мита дозволить виробникам диверсифікувати ринки збуту худоби.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую