ye-logo.v1.2

Як депутати від Хмельниччини «присвоїли» державні гроші для свого піару

Політика 6901
Розподіл державних субвенцій у 2017 році в розрізі районів Хмельниччини (млн грн)
Розподіл державних субвенцій у 2017 році в розрізі районів Хмельниччини (млн грн). Фото: скрін з сайту oporaua.org

Минулого року Хмельницька область отримала майже 230 мільйонів державної субвенції.

Кошти були розподілені «на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій». Однак різні округи отримали різні суми. Громадська мережа ОПОРА дослідила, кому, скільки та на які потреби дісталися державні кошти.

Субвенцією називають форму грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі (цілей). До розподілу коштів та формування переліку об’єктів (заходів) цієї субвенції безпосередньо причетні народні депутати, які подають на рівні з місцевими адміністраціями так звані «пропозиції». І мають на це право.

У 2017 року на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку області з державного бюджету область отримала 229,5 млн грн. До речі, у 2016 році ця сума була більш як удвічі меншою – 107,7 млн грн.

Найбільше коштів у 2017 році – 71,6 млн грн – дісталося 191 виборчому округу, який у парламенті представляє нардеп Віктор Бондар, а найменше – 15,1 млн грн – отримав округ 193, чиї інтереси у Верховній Раді обстоює Володимир Мельниченко.

Округ 191 - Віктор Бондар

Гроші, виділені на 191 округ, здебільшого призначалися для капітальних ремонтів приміщень медичних, освітніх та спортивних закладів, реконструкції каналізаційних очисних споруд, будівництва експлуатаційно-розвідувальних свердловин, будівництва та реконструкції мереж водопостачання, реконструкції системи опалення та будівництва котельні в дитячому садку.

Левову частку фінансування було залучено на реконструкцію каналізаційних очисних споруд потужністю 5000 м куб./добу в м. Старокостянтинові – це чотири субвенції на загальну суму 44,5 млн грн.

У розрізі районів округу розподіл субвенцій має такий вигляд: найбільше отримало м. Старокостянтинів – 54,6 млн грн, Віньковецький район – 5,4 млн грн, Летичівський район – 4,5 млн грн, Деражнянський район – 3 млн грн, Старосинявський район – 2,8 млн грн, Старокостянтинівський район – 1,5 млн грн.

Округ 187 - Сергій Мельник 

Загальна сума державних субвенцій на 187 округ, який охоплює значну частину міста Хмельницького і чиї інтереси в парламенті представляє народний депутат Сергій Мельник, у минулому році становила 47,7 млн грн.

Максимальні субвенції, дві по 10 млн грн, Кабмін виділив на потреби медичної сфери: покращення матеріально-технічної бази Хмельницького обласного онкологічного диспансеру (придбання медичного та лабораторного обладнання) та на купівлю мобільного цифрового апарату рентгенангіографії, ультразвукового апарату високого експертного класу та портативного УЗД-апарату для Хмельницького обласного кардіологічного диспансеру. Ще дві, так само по 10 млн грн, були потрібні для будівництва другої черги водогону від с. Чернелівка Красилівського району до м. Хмельницького. 2,3 млн грн Хмельницький отримав на реконструкцію системи водопостачання у місті та виготовлення відповідної проектної документації.

Решта грошей знадобилася на капітальний ремонт спортзалу в Хмельницькому районному будинку культури, покращення матеріально-технічної бази школи мистецтв, придбання комп’ютерної та мультимедійної техніки, меблів, обладнання для освітніх закладів.

Округ 188 - Сергій Лабазюк

Округ Сергія Лабазюка, що під номером 188, на третій позиції за сумою отриманих державних субвенцій. У 2017 році Кабмін скерував туди 35,5 млн грн. Ці кошти спрямували на придбання обладнання, комп’ютерної техніки та меблів для шкіл, лікарень, амбулаторій; капітальний ремонт навчальних закладів та закладів культури й охорони здоров’я, водогонів та електромереж зовнішнього освітлення, пішохідних доріжок у ДНЗ та дорожнього покриття вулиць; будівництво освітніх закладів, зовнішніх мереж водопостачання, свердловин; реконструкцію будівель соціальної сфери.

Найбільша сума (5 млн грн) була виділена для будівництва навчально-виховного комплексу по вул. Залізняка у Хмельницькому.

За сумами одержаних субвенцій у 188 окрузі лідирує Волочиський район, якому дісталося 19,2 млн грн. Хмельницький район отримав 11,2 млн грн, а місто Хмельницький – 5 млн грн.

Округ 190 - Роман Мацола

Субвенцій на суму 24,8 млн грн у 2017 році отримав виборчий округ 190, представлений у Верховній Раді Романом Мацолою. Найбільші субвенції уряд виділив на будівництво підвідного газопроводу високого тиску Гриців-Чотирбоки Шепетівського району (4 млн грн) та на придбання медичного обладнання для створення консультативно-діагностичного медичного центру Полонської об'єднаної територіальної громади (понад 2 млн грн).

Значно менші суми округ отримав на капітальні ремонти та реконструкцію приміщень культурних, медичних та навчальних закладів, купівлю для них устаткування, орг- та комп'ютерної техніки, мультимедійного обладнання, туристичного спорядження; будівництво модульних котелень для шкіл та садочків, придбання спортивних тренажерів, автомобіля спеціального призначення для обслуговування мешканців ОТГ, будівництво систем водовідведення, реконструкцію та капремонт мереж вуличного освітлення; придбання ігрових майданчиків, опалювальних котлів.

У розрізі районів субвенції розподілено таким чином: Шепетівщина отримала 12,1 млн грн, Полонщина 7,2 млн грн, а Славутчина – 5,5 млн грн.

Округ 192 - Олександр Герега

Округ Олександра Гереги, що під номером 192, минулого року одержав з держбюджету 17,7 млн грн. Найбільше коштів дісталося на будівництво лікувального корпусу на 120 ліжок та харчоблок у Городку – дві субвенції загальною сумою 8 млн грн. Крім того, державні гроші виділили на реконструкцію мереж вуличного освітлення, капітальний ремонт зовнішнього освітлення спортивного комплексу, реконструкцію стадіону, капітальний ремонт навчальних та спортивних закладів, будівництво водозабірних свердловин, реконструкцію дитячого корпусу районної лікарні.

З-поміж районів округу найбільшу суму виділили Городоччині – 10,4 млн грн. Чемеровеччина отримала 4,1 млн грн, Дунаєвецький район – 2 млн грн, а Ярмолинецький – 1,2 млн грн.

Округ 189 - Андрій Шинькович

У 189 окрузі, який делегував до Верховної Ради Андрія Шиньковича, в 2017 році було розподілено 17 млн грн державних субвенцій, які знадобилися для придбання обладнання, меблів, комп’ютерної техніки, музичної апаратури для навчальних, культурних, спортивних закладів і закладів охорони здоров’я; виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення реставрації будівлі музичної школи; придбання дитячих майданчиків, ігрових комплексів, опалювальних котлів; капітальні ремонти шкіл, лікарень тощо; капітальні ремонти систем водопостачання, вуличного освітлення, доріжок, будівництво водогонів, свердловин для господарсько-питного водопостачання і навіть на купівлю декоративного будинку для колодязя.

Найбільше грошей Кабмін виділив Красилівському району – 6,3 млн грн. Інші райони округу отримали: Теофіпольський – 5,5 млн грн, Білогірський – 3 млн грн, Ізяславський – 2,1 млн грн. Найменше – 0,1 млн грн – дісталося місту Нетішину.

Округ 193 - Володимир Мельниченко

193-й округ Хмельниччини у 2017 році отримав найменшу суму субвенцій – 15,1 млн грн. У парламенті його представляє Володимир Мельниченко. Майже половину суми, 7,1 млн грн, Кабмін виділив на реконструкцію міського будинку культури. Решту грошей витратили на капітальні ремонти та реконструкцію освітніх і культурних закладів, зокрема ремонти фасадів та систем водовідведення шкіл, а також на ремонт і реставрацію пам'ятки архітектури національного значення – будинку Маріїнської гімназії.

Із усієї суми субвенцій, що отримав округ, 1,5 млн грн одержало смт Нова Ушиця, а 13,6 млн грн дісталося місту Кам’янцю-Подільському та Кам’янець-Подільському району.

Рекомендації "ОПОРИ"

Як свідчить аналіз інформації на офіційних веб-сайтах народних депутатів, обраних від Хмельниччини, партійних ресурсах, у соцмережах та місцевих ЗМІ, парламентарі не нехтують можливістю наголосити на своїй причетності до розподілу державних субвенцій. До того ж різні округи отримують зовсім нерівномірні суми субвенцій. При цьому для громадськості механізм надання коштів «на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» залишається непрозорим, незрозумілим і, вочевидь, нерідко політизованим.

З огляду на це ОПОРА рекомендує Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України забезпечити повну прозорість механізмів формування пропозицій щодо переліку об’єктів, які планують фінансувати з державного бюджету; запровадити практику проведення публічних консультацій при визначенні об’єктів (заходів), які мають бути профінансовані першочергово; створити умови та забезпечити рівномірний розподіл коштів між різними регіонами України, а також між виборчими округами.

Із повним дослідженням ОПОРИ про розподіл державних субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між одномандатними виборчими округами в Україні можна ознайомитись у матеріалі «Державні субвенції – 2017: Як не перетворити бюджетні коштиcan в передвиборчий інструмент?».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую